ریشه گیاه شناسی بالنگو به بیان ادویه خانوم:
بالنگو (نام علمی: Lallemantia) نام یک سرده از تیره نعنائیان شامل
گیاهان علفی یکساله یا چندساله با ساقههای بیکرک یا کرکدار است.
گلآذین آن سنبله مانند است و برگهایی با دندانههای منتهی به خار در حاشیه دارد.
کاسهٔ گل آن دارای پنج دندانه با دندانههای ضخیم و برجسته و لبهٔ زبرین جام گل دارای دو شیار طولی است،
دارای چهار پرچم با میلههای ریشدار در قاعده و فندقچهٔ مستطیلی سهوجهی و با زایدهٔ غشایی در انتها.
خواص بالنگو:
۱- خواص بالنگو در طب سنتی:
گیاه بالنگو نوعی از ریحان است که در بو شبیه به ریحان و سبز مایل به سفید است
و برگش بی کنگره و تخمش از تخم ریحان بالیدهتر و در افعال قریب به تخم شاهسفرم است.
در درمانهای مکتب طب ایرانی از تخم این گیاه استفاده میشود،
بنابراین وقتی سخن از بالنگو به میان میآید، منظور تخم آن است.
تخم این گیاه از جمله بذرهای دارای لعاب است،
یعنی اگر تخم این گیاه را در آب بخیسانند مایع چسبناک بدون مزهی غالبی حاصل مىشود که خواص دارویی و درمانی فراوانی دارد.
۲- مزاج یا طبع بالنگو:
بهطور کلی تخم این گیاه در درمان ناراحتیهای گوارشی بسیار مؤثر است
و باعث تقویت قوای معده میشود. طبیعت یا مزاج بالنگو گرم و تر در درجه اول است.
این گیاه مقوی قلب و جهت طپش قلب و رفع ترس و وحشت و اسهالی که از رودهها باشد همراه با گلاب مجرب است و جهت رفع زحیر نیز نفع بسیار دارد.
این گیاه ملطف، محلل، مقوی دماغ و معده و مفرح دل و تحلیل برنده سودا است.
همچنین برای جمیع بیماریهای بلغمی نافع است و دوای مخصوص امراض سوداوی است
و برای گرفتگیهای مغز و تقویت کبد نیز بسیار مفید است.
درمان گیاهی سرماخوردگی با شربت تخم بالنگو
بهترین نوشیدنی و شربت سرماخوردگی گیاهی برای در امان ماندن و جلوگیری از سرماخوردگی، شربت تخم این گیاه است.
این شربت ضد سرماخوردگى است و بدن را در مقابل سرماخوردگى مقاوم مىسازد
و جایگزین بسیار خوبى براى آنتى بیوتیکهایى است که متأسفانه براى علاج سرماخوردگى استفاده مىشود.
شربت این گیاه مقوی معده، قلب و مغز است و اخلاط سوخته را از بدن خارج میکند،
به همین دلیل قوه مُدبره بدن را تقویت کرده در نتیجه مقاومت بدن را در مقابل سرماخوردگی افزایش میدهد.
نحوه مصرف بالنگو:
دستور تهیه شربت تخم بالنگو
شربت تخم بالنگو با مخلوط کردن موارد زیر تهیه میشود:
- یک سوم لیوان گلاب
- دو سوم لیوان آب
- یک قاشق مرباخوری شکر
- یک قاشق چایخوری تخم بالنگو
معمولا بعد از خوردن سه تا پنج روز شربت تخم بالنگو یکی از حالتهای زیر برای شما رخ میدهد:
۱- اسهال ایجاد میشود، زیرا تخم بالنگو باعث دفع اخلاط بلغمی میشود.
در این صورت بهتر است هیچ اقدامی برای قطع اسهال انجام نداد.
زیرا بعد از ۲ تا ۳ روز خود به خود اسهال قطع میشود.
این نوع اسهال که بدون سوزش مقعد و دلپیچه است، نشانه وجود بلغم زیاد در لوله گوارشی است.
تهیه تخم بالنگو درجه یک از خانوم ادویه
بر این اساس باید نسبت به تخلیه دستگاه گوارش از بلغم بکوشید.
اسهال ناشی از مصرف تخم بالنگو، بدون دلپیچه و سوزش مقعد و خشکی دهان و ایجاد سستی و ضعف است.
۲- اما اگر با مصرف تخم بالنگو، متوجه شوید کمتر ترش میکنید، نشانه آن است که برودت (سردی) بر معده غالب است،
به خصوص اگر جشاء حامض یا آروغ ترش کاهش یابد. بر این اساس باید درمان را بر تسخین و گرم کردن معده قرار داد.
۳- اگر با مصرف این گیاه، ترشحات بزاقی کمتر شد، نشانه آن است
که رطوبت غالب بوده و تخم بالنگو آن را تحلیل برده است.
۴- و چنانچه بعد از مصرف تخم این گیاه، هضم بهتر شد و احساس کردید معده پس از خوردن غذا نسبت به قبل زودتر سبک میشود
و از سویی بعد از صرف غذا احساس سنگینی ندارید و درعوض نشاط دارید،
نشانه آن است که مشکل ضعف هاضمه دارید و باید معده را تقویت کرد.
۵- تخم بالنگو سبب رقیق شدن نزلهها میشود،
بنابراین ممکن است با مصرف این شربت ترشحات پشت حلق شما کمتر شود.
۶- همچنین ممکن است پس از مصرف احساس گرمای شدید در بدن کنید،
بر این اساس شما در معرض بروز سوءمزاج گرم هستید.
چراکه سخونت یا گرمای تخم این گیاه سبب بروز این علایم شده است.
۷- از موارد دیگری که بعد از مصرف تخم بالنگو بروز میکند این است
که به شما احساس خشکی دهان دست میدهد، این علامت نشانه آن است
که سوءمزاج خشک یا خلطی خشکی آور در معده وجود دارد.
عوارض:
در مورد گیاه دارویی بالنگو تاکنون عوارض خاصی گزارش نشده است،
اما همانند سایر گیاهان دارویی بایستی از زیادهروی در مصرف آن خودداری
و در زمان مصرف داروهای خاص یا هنگام بارداری و شیردهی با نظر پزشک مصرف شود.
برای تهیه این محصول میتوانید بر روی این لینک کلیک نمایید.
برای اطلاع از خواص دارویی ادویه ها موارد منع مصرف میتوانید پیج اینستاگرام ما را دنبال کنید.
برای ورود به پیج اینستاگرام میتوانید بر روی این لینک کلیک نمایید.