کنجد درجه یک

خانوم ادویه و معرفی ریشه گیاه شناسی کنجد :

کنجد گیاهی است یک ساله که به صورت بوته ای استوار رشد می کند.

انواعی از کنجد نیز وجود دارند که چندساله بوده و ساقه در آن ها منشعب می باشد.

طول دوره رشد کنجد از ۳ تا ۶ ماه متغیر بوده و غالبا ۱۰۰ تا ۱۲۰ روز می باشد.

کنجد سیستم ریشه ای مستقیم، قوی و گسترده دارد که قادر است در خاک های نفوذپذیر، گرم و مرطوب تا عمق ۲ متری نفوذ نماید.

عمق توسعه ریشه در شرایط کشت آبی غالبا کمتر از ۱ متر است و قسمت اعظم توسعه ریشه تا عمق ۶۰ سانتی متری مشاهده می شود.

بقایای ریشه برخی از ارقام کنجد ممکن است بر بعضی محصولات اثرات آلیلوپاتیک نشان دهد.

ساقه کنجد مستقیم، دارای شیارهای طولی و در برش قطری چهار گوش است.

خواص کنجد :

۱- سرشار از فیتواسترول‌های کاهنده‌ی کلسترول :

این دانه ها تقریبا در میان تمام مغزها، دانه‌ها، حبوبات و غلات، بیشترین فیتواسترول‌های کاهنده‌ی کلسترول را دارند.

فیتواسترول‌ها، ترکیباتی هستند که از نظر ساختاری به کلسترول شباهت دارند.

آنها در سیستم گوارش، جای کلسترول را می‌گیرند و به این ترتیب جذب کلسترول در روده‌ها را کاهش می‌دهند.

۲- محافظت از سلامت قلب :

تحقیقات نشان داده است که لیگنان‌ها به بهبود وضعیت چربی‌ها کمک می‌کنند و در تنظیم کلسترول و فشار خون مؤثرند.

لیگنان‌ها سِرم خون و سطح کلسترول کبد را پایین می‌آورند و به‌طور طبیعی باعث کاهش کلسترول می‌شوند،

به همین دلیل گاهی پژوهشگران مواد شیمیایی موجود در دانه‌های کنجد را «عامل هیپوکلسترولُمی» می‌دانند.

۳- بهبود فشار خون :

روغن این دانه را یک ضد فشار خون قوی می‌دانند چون می‌تواند به تنظیم فشار خون کمک کند.

۴- تنظیم هورمون‌ها :

این دانه می‌تواند روی تولید هورمون‌های جنسی تأثیر مثبتی بگذارد چون موجب سوخت‌وساز بهتر اسیدهای چرب خصوصا در خانم‌های یائسه می‌شود.

۵- مبارزه با سرطان :

این دانه ها همچون دانه کتان، سرشار از لیگنان پستانداران هستند.

لیگنان‌های پستانداران که به آنها انترولاکتون و انترودیول می‌گویند توسط میکروفلورا در روده‌ی بزرگ تولید می‌شوند.

این لیگنان‌ها دارای خواص ضدسرطانی هستند و می‌توانند از سرطان روده بزرگ و سرطان سینه پیشگیری کنند.

۶- کمک به چربی سوزی :

یکی از خواص کنجد، چربی سوزی آن است.

چربی‌ها با ارسال پیام‌هایی به مغز، در ترشح هورمون‌هایی که به ما احساس سیری می‌دهند، نقش دارند.

اساسا، چربی‌های سالم با کاهش گرلین یا همان هورمون گرسنگی، چربی سوزی را بیشتر می‌کنند.

خواص کنجد

۷- افزایش جذب مواد مغذی :

لیگنان‌های دانه‌های کنجد، ترکیبات مهمی هستند که فعالیت آنتی‌‌اکسیدانی دارند

و از این رو به جذب ویتامین E و سایر مواد شیمیایی گیاهی کمک می‌کنند.

به‌طورکلی، شما برای جذب ویتامین‌ها و مواد محلول در چربی مانند ویتامین A، ویتامین D و بسیاری از انواع آنتی‌اکسیدان‌ها، به اسیدهای چرب نیاز دارید.

مصرف چربی‌های سالمی مانند دانه‌های کنجد، روغن کنجد یا کره‌ی کنجد به‌همراه وعده‌‌های غذایی،

می‌تواند به شما کمک کند تا مواد مغذی را به‌خوبی جذب و از آنها استفاده کنید.

۸- یک منبع خوب از ویتامین‌ها و مواد معدنی مانند آهن، فیبر و منیزیم :

این دانه ها منبع خوبی از املاح گوناگون، فیبر و حتی پروتئین هستند.

دو قاشق غذاخوری دانه‌‌ی کامل کنجد حاوی مقدار قابل توجهی آهن، منیزیم، فسفر، پتاسیم، مس و منگنز است

و همچنین حدود دو گرم فیبر و سه تا چهار گرم پروتئین دارد.

این دانه ها نسبت به سایر منابع پروتئین مانند مغزها و دانه‌ها، پروتئین بیشتری دارد.

آهن موجود در این دانه ها در پیشگیری از کمبود آهن، کم‌خونی و اُفت انرژی مؤثر است.

همچنین این دانه ها می‌توانند مس مورد نیاز بدن برای حفظ سلامت سیستم عصبی، استخوان‌ها و سوخت‌وساز را تأمین کنند.

این دانه ها جزو مواد غذایی کلسیم‌دار نیز محسوب می‌شود.

نحوه مصرف کنجد :

نحوه خوردن دانه های کنجد :

مصرف این دانه ها در وعده های غذایی یک کار بسیار آسان و خوشمزه است.

Tahini، یکی از مواد اصلی موجود در هوموس، از این دانه ها ساخته شده است.

برای تهیه خمیر بابونه در و خوش طعم کردن غذاهای خانگی و سس سالاد از کنجد استفاده کنید.

شما همچنین می توانید دانه های کنجد را به ترکیبات غذایی و پیاز اضافه کنید.

سالاد یا سبزیجات مورد علاقه خود را با دانه های کنجد برای طعم بهتر و از بین بردن مزه تلخ، ترکیب کنید.

برای حفظ سلامتی بهتر است از دانه های خام و یا بو داده کنجد استفاده کنید و از دانه های شور و خشک بپرهیزید،

زیرا سدیم بیش از حد می تواند منجر به فشار خون بالا و بیماری کلیه شود.

مضرات کنجد

غذاهای خوشمزه با کنجد :

مطمئنا متداول‌ترین شیوه‌‌‌ی استفاده از این دانه ها ،

برشته کردن آنها، تهیه‌ی کره‌ی کنجد و استفاده از آن در هوموس و سایر پیش‌غذاهای خاورمیانه‌ای است.

هوموس، ترکیبی ساده و سالم از نخود، سیر و ارده است و می‌توانید به‌راحتی آن را در خانه درست کنید.

باباگانوش هم با بادمجان کبابی و با چاشنی ارده، آبلیمو، سیر و نمک درست می‌شود.

می‌توانید به سالادها و سس‌ها، روغن کنجد اضافه کنید و برای مزه‌دار کردن مرغ و گوشت، از روغن کنجد استفاده کنید.

می‌توانید دانه‌های کامل کنجد را به نان‌های خانگی بدون گلوتن‌، نان بیگل و نان همبرگر بیفزایید

و با الهام از ایده‌های هندی، یونانی، سیسیلی و فرانسوی، دانه‌های کنجد را در کیک‌ها و دسرها هم به‌کار ببرید.

مضرات مصرف کنجد :

مانند سایر مغزها و خوراکی‌ها موجب بروز واکنش‌های حساسیتی در برخی از افراد می‌شود.

تعدادی از آزمایش‌ها نشان داده است که حساسیت نسبت به این دانه رو به افزایش است

و دلیل آن می‌تواند آلودگی متقاطع در اثر تماس با سایر مغزها، دانه‌ها و فرایندهای کارخانه‌ای باشد.

افرادی که به‌سختی می‌توانند مغزها و دانه‌هایی مانند کتان و تخم شربتی را هضم کنند، بهتر است دانه‌های کنجد را بااحتیاط مصرف کنند.

همان‌طور که گفته شد، دانه‌های کنجد دارای اگزالات هستند و بیشتر کلسیم موجود در پوسته‌ی این دانه‌ها، به شکل کلسیم اگزالات است.

بیشتر ارده‌هایی که در فروشگاه‌ها وجود دارند، اغلب از دانه‌های بدون سبوس درست شده‌اند،

این محصولات اگر به‌اندازه‌ مصرف شوند عموما بی‌خطر هستند، اما باید بدانید که سبوس این دانه‌ها اگزالات بیشتری دارد

و می‌تواند برخی از بیماری‌ها (مانند نقرس) را تشدید کند.

می‌توانید با توجه به رنگ و طعم ارده، سبوسدار بودن یا نبودن آن را تشخیص بدهید.

ارده‌ی تهیه‌شده از دانه‌های کامل و سبوسدار کنجد، تیره‌تر و طعم آن نیز تلخ‌تر از نمونه‌های بدون سبوس آن است.

افرادی که به بیماری ویلسون مبتلا هستند باید از مصرف زیاد دانه‌های کنجد به‌دلیل دارا بودن مس اجتناب کنند.

بیماری ویلسون یک ناهنجاری ژنتیکی است که باعث تجمع مس در کبد می‌شود.

 

برای تهیه این محصول میتوانید بر روی این لینک کلیک نمایید.

برای اطلاع از خواص دارویی ادویه ها موارد منع مصرف میتوانید پیج اینستاگرام ما را دنبال کنید.

برای ورود به پیج اینستاگرام میتوانید بر روی این لینک کلیک نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

Main Menu