ریشه گیاه شناسی خردل به بیان خانوم ادویه:
خردل گیاهی یکساله است که ارتفاع آن به ۱۰۰ – ۶۰ سانتیمتر می رسد .
برگ ها متناوب با دُمبرگ بلند ، دارای بریدگی های نسبتا عمیق و پوشیده از کُرک
گل ها خوشه ای و مجتمع در انتهای ساقه های اصلی و فرعی
میوه خورجین به رنگ سبز ، پوشیده از کُرک و حاوی ۷ – ۳ دانه کروی به رنگ کرم تا قهوه ای
خواص خردل:
۱- پیشگیری از سرطان:
پیشگیری از سرطان یکی از خواص خردل است.
دانههای گیاه خردل دارای مقادیر زیادی از فیتونوترینتهایی بهنام «گلوکوزینولات» هستند.
گلوکوزینولاتها در پیشگیری از سرطانهایی مانند سرطان مثانه، سرطان روده بزرگ و سرطان دهانه رحم مؤثرند.
گلوکوزینولاتها به کمک آنزیم «میروسیناز» موجود در خردل تجزیه و به «ایزوتیوسیانات» تبدیل میشود.
مطالعات زیادی از خواص ضدسرطانیِ ایزوتیوسیاناتها حکایت دارند.
این ترکیبات از رشد سلولهای سرطانی جلوگیری میکند و مانع تشکیل تومورهای بدخیم میشوند.
خواص ضدسرطانیِ دانهی خردل موجب افزایش سطح گلوتاتیون میشود و بدون تأثیر بر سلولهای عادی، به «آپوپتوز» کمک میکند.
آپوپتوز مرگ برنامهریزیشدهی سلولهاست که انجامنشدن آن میتواند موجب بروز سرطان شود.
۲- درمان پسوریازیس:
کمک به درمان پسوریازیس از خواص خردل است.
پسوریازیس نوعی اختلال خودایمنیِ التهابیِ مزمنِ پوست است. دانهی خردل در درمان این بیماری مؤثر است.
مطالعات نیز از تأثیر خردل در درمان التهابات و ضایعات ناشی از پسوریازیس حکایت دارند.
براساس مطالعهای دانهی خردل با افزایش فعالیت آنزیمهای مفیدی مانند سوپراکسید دیسموتاز، گلوتاتیون پراکسیداز و کاتالاز میتواند در محافظت بدن از این بیماری و درمان آن مؤثر باشد.
۳- کمک به بهبود درماتیت تماسی:
درماتیت تماسی نوعی التهاب پوست است. دانهی خردل در درمان درماتیت تماسی مؤثر است.
براساس پژوهشها مصرف دانهی خردل با کمک به ترمیم بافتها و کاهش ورم گوش موجب بهبود علائم ناشی از درماتیت تماسی میشود.
۴- کمک به سلامت قلب:
روغن خردل یکی از بهترین روغنها برای کمک به سلامت قلب است.
مطالعات انجامشده برای ارزیابی اثرات آن روی بیماران مستعد حملات قلبی، نتایج مثبتی را در کاهش آریتمی قلب، هایپرتروفی بطنی و دردهای قفسهی سینه نشان داد.
بهنظر میرسد اسیدهای چرب امگا ۳ در کنار سایر اجزای مفید موجود در روغن خردل، مسئول تأثیر آن بر سلامت قلب هستند.
۵- درمان اختلالات تنفسی:
دانهی خردل به درمان سرماخوردگی و درمان مشکلات سینوس کمک میکند.
دانهی خردل خاصیت ضداحتقان فوقالعادهای دارد و موجب پاکسازی مخاط از مسیر عبور هوا میشود.
در آیورودا (یک علم باستانی که در آن از گیاهان طبی، ماساژ و یوگا برای درمان بیماران استفاده میشود) دانهی خردل بهعنوان یک غذا با طبع گرم شناخته میشود که در تنظیم وضعیت بدن مؤثر است.
مدتهاست که روشهای خانگی از دانهی خردل یا روغن آن در درمان گسترهی وسیعی از ناراحتیهای مرتبط با سینوس استفاده میکنند.
بهعنوان مثال از پاشویهی پودر خردل در رفع احتقان اندامهای تنفسی و از غرغرهکردن چای خردل برای تسکین زخمهای گلو استفاده میشود.
گرمای حاصل از این گیاه به عمق بافتها نفوذ و از تشکیل مخاط اضافی جلوگیری میکند. البته باید مراقب خاصیت گرمازایی خردل باشید، زیرا ممکن است باعث سوزش بافتها شود.
همچنین دانهی خردل در درمان برونشیت مزمن مؤثر است.
طی حملهی آسم، انجام ماساژ با ترکیب روغن خردل و مقدار کم کافور با تجزیهی خلط، میتواند به تنفس آسان کمک کند.
در گذشته، از ضمادهای تهیهشده از دانهی خردل در درمان برونشیت و کمک به گردش خون استفاده میشده است.
۶- تسکین دردها:
تسکین دردهای ناشی از فلج اندام ها، روماتیسم و سایر دردهای عضلات از خواص خردل هستند.
ضمادهای تهیهشده از دانهی خردل در درمان دردها و درمان اسپاسم (گرفتگی عضلات) مؤثرند.
ضماد خردل با خاصیت ضددرد خود موجب تسکین دردهای ناشی از فلج اندامها، تسکین درد روماتیسم و سایر دردهای عضلات میشود.
البته ضماد خردل خاصیت گرمازایی دارد و ممکن است استفادهی مستقیم از آن موجب ایجاد تاول پوستی شود.
بنابراین بهتر است بین ضماد و پوست یک تکه پارچه قرار بدهید.
۷- دفع سموم:
دانهی خردل مانند داروهای استفراغآور است و میتواند از بدن در برابر سموم محافظت کند.
عصارهی تهیهشده از دانهی خردل در پاکسازی بدن از سموم مؤثر است.
این ویژگی در زمان مسمومیت ناشی از مواد مخدر یا مصرف زیاد مشروبات الکلی اهمیت زیادی دارد.
۸- درمان درماتوفیتوز:
درماتوفیتوز (کچلی یا قارچ پوستی) یک بیماری پوستی مشترک بین انسان و حیوان است که بهوسیلهی قارچهایی بهنام «درماتوفیت» ایجاد میشود.
دانهی خردل با خواص ضدباکتریاش، میتواند به درمان زخمهای ناشی از درماتوفیتوز کمک کند.
برای درمان درماتوفیتوز ابتدا پوست خود را با آب گرم بشویید، سپس خمیر خردل را روی محل موردنظر بمالید.
۹- محافظت از پوست و مو:
یکی از خواص خردل کمک به سلامت پوست و مو است.
جوشاندن برگ حنا با آب و مقداری روغن خردل، آن را به دارویی سالم برای رشد مو تبدیل میکند.
همچنین میتوانید دانهی خردل را در روغن کنجد یا روغن نارگیل حرارت بدهید و سپس آن را صاف کنید.
روغن حاصل میتواند به درمان آکنه و شفافیت پوست کمک کند.
۱۰- خاصیت درمانی برای اعصاب:
گیاه خردل خاصیت گرمازایی دارد و برای افراد مبتلا به آسیبهای عصبی مفید است.
خردل میتواند با برانگیختن تکانههای عصبی و تقویت اعصاب به روند درمان کمک کند.
۱۱- کنترل دیابت:
کمک به کنترل دیابت از خواص این گیاه است. برگ خردل درمانی مؤثر برای بیماران دیابتی است.
خاصیت آنتی اکسیدانی این گیاه میتواند اثرات مولکولهای آزاد اکسیژن را خنثی و از آسیبهای ناشی از استرس اکسیداتیو در افراد دیابتی جلوگیری کند.
۱۲- کاهش کلسترول:
برگهای این گیاه میتوانند کلسترول را بهطور چشمگیری کاهش دهند.
براساس مطالعات، سبزیجات چلیپایی مانند (برگهای) خردل توانایی زیادی در اتصال به اسیدهای صفراوی دارند و به دفع راحتتر آنها کمک میکنند.
اسیدهای صفراوی کلسترول زیادی دارند. بنابراین با اتصال خردل به آنها و دفع راحتترشان، سطح کلسترول در بدن کاهش مییابد.
توانایی برگ این گیاه در اتصال به اسیدهای صفراوی پس از حرارتدادن افزایش مییابد.
بنابراین به برگهای آن کمی حرارت (بخار) بدهید، سپس کمی زیره بوداده، نمک و فلفل به آن اضافه کنید و از آن لذت ببرید.
برگ این گیاه از انسداد سرخرگها و اختلالات ناشی از آن مانند تصلب شرایین جلوگیری میکند.
ویتامین B۶ موجود در برگ این گیاه از تشکیل لختههای خون در رگها جلوگیری میکند و خطر ترومبوز را کاهش میدهند.
۱۳- کاهش عوارض یائسگی:
برگ این گیاه در کاهش عوارض یائسگی مؤثر است.
منیزیم و کلسیم موجود در آن به سلامت استخوانها کمک و از کاهش تودهی استخوان در دورهی یائسگی جلوگیری میکند.
این گیاه با جبران کمبود منیزیم استخوانها، شاید بتواند در کاهش خطر پوکی استخوان در زنان یائسه مؤثر باشد.
۱۴- کمک به سمزدایی بدن:
برگهای این گیاه به لطف وجود آنتیاکسیدانهای قوی و مقدار زیاد فیبرشان میتوانند در سمزدایی بدن مؤثر باشند.
گلوکوزینولاتهای موجود در برگ این گیاه به تنظیم فعالیت آنزیمهای مسئول دفع سموم در بدن کمک میکند.
درنتیجه سموم مضر راحتتر از بدن دفع میشوند.
۱۵- استفاده در آشپزی:
در جهان بهعنوان طعمدهنده و نگهدارنده در غذاهای مختلف بهکار میرود.
افزودن خردل زرد خشکشده بهعنوان ادویه به سالاد، مایونز و سایر سسها طعم خوبی به آنها میبخشد.
از خردل زرد برای تهیهی سسهایی مانند سس خردل معمولی استفاده میشود.
دانهی کامل خردل نیز به ترشیها و سسها طعم خوبی میدهد.
روغن این گیاه، روغنی مناسب برای روغنپزی عمیق و تفتدادن با روغن داغ است.
آرد خردل زرد یک امولسیفایر و تثبیتکنندهی خوب است که میتوان در تهیهی سوسیس و کالباس از آن استفاده کرد.
برگهای خردل را میتوان به سوپها اضافه کرد.
همچنین میتوان از آنها در تهیهی نان ذرت استفاده کرد که در فصلهای سرد سال مصرف آن در جنوب هندوستان رواج دارد.
همچنین از گذشتهها از خردل برای کمک به تخمیر سرکه سیب و افزایش ماندگاری فرآوردههای گوشتی استفاده میشده است.
نحوه مصرف:
خردل ضد یبوست است:
برگهای این گیاه سرشار از ویتامین C است و در کشور چین آنها را به عنوان تقویت کننده و برای تصفیهی خون به غذا اضافه میکنند.
روش استفاده:
خردل سفید را به غذاهایتان اضافه کنید زیرا برای مقابله با یبوست مفید است.
تسکین گلودرد:
کمی پودر خردل را با کمی آب لیمو ترش، یک قاشق مرباخوری نمک، عسل و نصف لیوان آب گرم مخلوط کرده و بگذارید به مدت ۱۰ دقیقه بماند و بعد غرغره کنید تا گلو باز شود.
تاثیر این محلول تا چند روز محسوس خواهد بود. در صورت بازگشت گلودرد، این عمل تکرار شود.
بوگیر بطری ها:
برای از بین بردن بوی مواد قبلی موجود در بطری کمی پودر این گیاه و آب داغ در بطری بریزید و محکم هم بزنید و سپس بشویید.
این عمل بلافاصله بو را از بین خواهد برد.
رفع احتقان خلط سینه:
بنا به دلایل ناشناخته این گیاه خلط به وجود آمده را از بین می برد.
به جای استفاده از داروهای موضعی، کمی پودر خردل روی سینه خود بمالید و سپس پارچه خیس شده در آب داغ را روی آن قرار دهید.
مطمئن باشید در عرض چند دقیقه احساس بهتری پیدا خواهید کرد.
این کار برای کمردرد و سینوزیت نیز مفید است.
ماسک زیبایی:
علاوه بر بهبود طعم غذا، تاثیر مثبتی روی پوست به ویژه صورت دارد.
مایه تهیه شده از این گیاه و کمی آب را روی پوست بمالید و پس از چند دقیقه بشویید، پوست صورت را نرم و شاداب خواهد کرد.
البته این ماسک برای پوست های خیلی حساس توصیه نمی شود.
تسکین دهنده عضلات:
اغلب ورزشکاران و افراد مسن از سفتی و خستگی عضلات شکایت دارند.
در چنین مواردی در آب حمام کمی پودر این گیاه و سولفات منیزیم بریزید تا این درد را از بین ببرد.
تسکین خستگی پا:
روز پر مشغله می تواند موجب خستگی و درد پا شود.
خوب است با پاشویه حاوی این گیاه این خستگی را رفع کنید.
۲ قاشق مرباخوری پودر این گیاه را با کمی آب داغ مخلوط کنید و به مدت نیم ساعت پاها را درون آن قرار دهید این زمان برای از بین بردن درد پا کافی است.
درمان کمر درد:
کمردرد می تواند بسیار آزاردهنده باشد و حرکت بدن را محدود و دردآور بکند.
درد آرتروز و درد پیچ خوردگی را با حمام ۲۰ دقیقه ای آب داغ حاوی ۲۲۴ گرم پودر خردل برطرف کنید و یا کاهش دهید.
پیشگیری از رشد علف هرز:
طبق گفته محققان، مواد رها شده از دانه های خردل سفید درون خاک مانع رشد علف هرز و یا گیاهان مزاحم دیگر می شود.
یک مشت دانه خردل در باغچه به طور پراکنده بریزید. اگرچه علف هرز در می آید اما به طور چشمگیری مقدارآن کمتر خواهد بود.
قبل از استفاده از دانه خردل سفید خوب تحقیق کنید زیرا که دانه خردل برای برخی گیاهان می تواند مضر باشد.
نرم کننده و حالت دهنده مو:
برای درمان موهای آسیب دیده بسیار عالی است.
مقدار زیادی روغن در کف دست بریزید و کف دست را به هم بمالید و سپس موها را خوب ماساژ دهید.
روغن مدت ۸ ساعت روی مو بماند و بعد با شامپو و نرم کننده بشویید.
به موها نرمی و شادابی می بخشد.
نحوهی انتخاب و نگهداری خردل
در زمان انتخاب برگ این گیاه باید بهدنبال برگهای تمیز و بدون لکههای قهوهای باشید.
میتوانید برگها را در یک کیسهی پلاستیکی بگذارید و بهمدت ۳ تا ۴ روز در یخچال نگهداری کنید.
برای شستوشوی برگ این گیاه ابتدا آنها را با آب ولرم در ظرفی بریزید و کمی صبر کنید تا خاک و آلودگیها تهنشین شود.
سپس به آبکشیدن آن ادامه دهید تا آب حاصل کاملا شفاف باشد.
دانهی این گیاه معمولا در قالب دانهی خشکشدهی کامل، پودرشده، بهشکل خمیر و بهشکل روغن خردل وجود دارد.
توصیه میشود برای جلوگیری از آلودگیهای رادیواکتیو از دانههای این گیاه استفاده کنید که بهصورت ارگانیک پرورش داده شدهاند.
میتوانید دانهی کامل و پودرشدهی این گیاه را در جاهای خنک و تاریک و در ظرفهای مقاوم نسبت به نفوذ هوا نگهداری کنید.
میتوانید پودر دانهی خردل را بهمدت ۶ ماه و دانهی کامل آن را بهمدت ۱ سال در این شرایط نگهداری کنید.
همچنین میتوانید روغن و خمیر این گیاه را تا ۶ ماه در یخچال نگهداری و مصرف کنید.
موارد خاص مصرف:
این گیاه محتوی اگزالات بوده و مصرف زیاد آن می تواند وضعیت مبتلایان به سنگ کلیه را بدتر کند.
این گیاه خاصیت حرارتزایی دارد، بنابراین آن را بهطور مستقیم بر روی پوست استفاده نکنید.
بهطور کلی توصیه میشود وقتی برای اولین بار میخواهید چیزی را امتحان کنید، بیشتر احتیاط کنید.
تا زمانیکه نمیدانید نسبت به دانهی این گیاه واکنشهای آلرژیک دارید، بیشتر مراقب باشید.
برخی از عوارض جانبی احتمالی این گیاه عبارتاند از:
گواتروژنها:
تخم و برگ این گیاه پختهنشده محتوی جزئی بهنام «گواتروژن» هستند که میتوانند بر عملکرد غدهی تیروئید تأثیر بگذارند.
افرادی که از بیماری تیروئید رنج میبرند، باید برای خنثیکردن این جزء قبل از مصرف خردل را بپزند.
اُگزالات:
این گیاه دارای اگزالات است. اگزالات میتواند در جذب کلسیم اختلال ایجاد کند.
افرادی که دچار اختلالات مرتبط با اگزالات مانند سنگ کلیه هستند، نباید بیش ازحد از این گیاه مصرف کنند.
برای تهیه این محصول میتوانید بر روی این لینک کلیک نمایید.
برای اطلاع از خواص دارویی ادویه ها موارد منع مصرف میتوانید پیج اینستاگرام ما را دنبال کنید.
برای ورود به پیج اینستاگرام میتوانید بر روی این لینک کلیک نمایید.