خانوم ادویه و معرفی ریشه گیاه شناسی تخم شربتی :
گیاهی علفی یکساله گاهی درختچه ای است.
بیش از ۶۰ گونه از این جنس در جهان وجود دارد.
یک گونه یکساله، خودرو و یا کاشته شده با همین اسامی و با نام علمی Ocimum basilicum
و یک گونه چند ساله با نام فارسی ریحان مقدس و نام Ocimum sanctum در ایران گزارش شده است.
ازسرشاخه های جوان و برگذار و معطر آ ن به عنوان سبزی سالاد و غذا استفاده میکنند.
از عرق و اسانس یا خشک و نیمکوب شده برگ آن به عنوان طعم دهنده و معطر کننده نوشیدنی ها بویژه دمنوش ها استفاده می کنند.
دانه های رسیده و سیاه رنگ ریحان معطر و سرشار از موسیلاژ است ( تخم شربتی ) و در آب ژله ای شده،
یکی از نوشیدنی های رایج در ایران و سایر کشورها بویژه ممالک آسیائی است.
خواص تخم شربتی :
۱- به کاهش وزن کمک میکند:
تخمهای شربتی، مقادیر بالایی اسیدهای چرب امگا ۳ دارند و درنتیجه، غنی از آلفا لینولنیک اسید (ALA) هستند.
این اسیدها به افزایش متابولیسم چربیسوزی در بدن کمک میکنند.
این دانهها سرشار از فیبر نیز هستند، بنابراین شما را بهمدت طولانیتری سیر نگه میدارند و از هوسهای غذایی جلوگیری میکنند.
۲- حرارت بدن را کاهش میدهد:
تخمهای شربتی یکی از بهترین خنککنندههای بدن هستند.
آنها حرارت بدن را کاهش میدهند و به همین دلیل است که
مردم معمولا آنها را به نوشیدنیهای طراوتبخش، شربتها یا میلکشیکها اضافه میکنند.
۳- سطوح قند خون را کنترل میکند:
تخمهای شربتی برای افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ مفید هستند، چون میتوانند سطوح قند خون را کنترل کنند.
آنها متابولیسم بدن شما را کُند میسازند، بنابراین تبدیل کربوهیدرات به گلوکز را کنترل میکنند.
۴- یبوست و نفخ را از بین میبرد:
تخمهای شربتی، بدن را بهطور طبیعی سمزدایی میکنند و باعث تنظیم حرکات روده میشوند.
روشی مؤثر برای رفع یبوست آن است که بهمدت چند شب قبل از رفتن به رختخواب، یک لیوان شیر مخلوطشده با تخم شربتی بنوشید.
این نوشیدنی بهعنوان یک پاککنندهی معده عمل میکند.
تخمهای شربتی حاوی روغنهای فرّاری هستند که به ازبینبردن گاز و نفخ دستگاه گوارش کمک میکنند و برای هضم مفیدند.
۵- اسیدی بودن معده و سوزش سردل را درمان میکند:
تخمهای شربتی، سوزش معده را تسکین میدهند و با خواصشان سموم را از بدن دفع میکنند.
آنها اثر اسیدی HCL (اسید هیدروکلریک) را خنثی میکنند و سوزش سردل را فرو مینشانند.
تخمهای شربتی خیسخورده، سرشار از آب هستند و به تسکین پوشش معده کمک میکنند، بنابراین حس سوزش را از بین میبرند.
۶- به داشتن پوست و مویی سالم کمک میکند:
له کردن تخمهای شربتی در روغن نارگیل و مالیدن آن روی نواحی مشکلدار پوست به درمان چندین عفونت پوستی مانند اگزما و پسوریازیس کمک میکند.
تخمهای شربتی را بدون خیساندن بکوبید، در یک فنجان روغن نارگیل بریزید و قبل از استفاده چند دقیقه گرم کنید.
خوردن دانههای ریحان بهطور منظم به بدن شما کمک میکند که کلاژن ترشح کند.
کلاژن برای ساخت سلولهای جدید پوست و ترمیم سلولهایی که بهخاطر فرسایش طبیعی آسیب دیدهاند، ضروری است.
تخمهای شربتی سرشار از آهن، ویتامین K و پروتئین هستند. این مواد معدنی برای داشتن موهایی بلند و قوی، حیاتی هستند.
پروتئین و آهن به رشد مو نیز کمک میکنند و حجم مو را افزایش میدهند.
۷- سرفه و آنفلوانزا را درمان میکند:
تخمهای شربتی خاصیت ضدانقباضی دارند، یعنی میزان سفتی را در عضلاتِ گرفته و منقبض کاهش میدهند و آنها را شل میکنند.
آنها به این طریق به کنترل سیاهسرفه کمک میکنند. تخمهای شربتی، ایمنی بدن را افزایش میدهند.
فلاونوئیدهای موجود در آنها مانند ویسنین، اورینتین و بتاکاروتن به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکنند.
توجه:
زنان باردار و کودکان باید از مصرف تخم شربتی اجتناب کنند. اگر این دانهها بهخوبی با آب مخلوط نشوند، ممکن است باعث خفگی بچههای کوچک شوند.
این دانهها در زنان باردار، مقادیر استروژن را در بدن کاهش میدهند که ممکن است منجر به سقط شود.
اگر باردار هستید یا هرگونه بیماری دیگری دارید، بهتر است قبل از اضافه کردن تخم شربتی به رژیم غذاییتان با پزشک مشورت کنید.
نحوه مصرف تخم شربتی :
۱- همراه با آب:
یکی از ساده ترین شیوه های استفاده از تخم شربتی در تغذیه، نوشیدن ترکیب آن همراه با آب است.
یک چهارم فنجان تخم شربتی را در ۴ فنجان آب بخیسانید.
برای طعم دادن به این ترکیب می توانید کمی میوه ی ریز شده یا کمی آب لیموترش یا آب پرتقال به آن اضافه کنید.
۲- همراه با آب میوه:
آب تنها چیزی نیست که می توانید این دانه ها را در آن بخیسانید.
یک چهارم فنجان تخم شربتی را به ۴ فنجان آب میوه اضافه کرده و نیم ساعت صبر کنید
تا یک آب میوه ی پر از فیبر و مواد معدنی داشته باشید.
۳- پودینگ تخم شربتی:
تهیه این پودینگ هم راحت است. فقط باید مدت بیشتری منتظر بمانید تا این دانه ها کاملاً نرم شوند.
می توانید این پودینگ را با آب میوه یا شیر درست کنید و سپس وانیل یا کاکائو به آن اضافه نمایید.
پودینگ تخم شربتی برای صبحانه یا دسر انتخاب بسیار خوبی است.
اگر دوست ندارید دانه های تخم شربتی در پودینگتان دیده شود می توانید آسیابش کنید.
۴- همراه با اسموتی:
اگر می خواهید اسموتی تان مغذی تر شود، تخم شربتی به آن بیفزایید.
این کار را تقریباً برای هر نوع اسموتی می توانید انجام دهید فقط یادتان باشد قبل از استفاده آن در اسموتی، آن ها را در آب بخیسانید تا کاملاً ژله ای شوند.
۵- به صورت خام روی غذا:
هرچند خیلی ها فکر می کنند حتماً باید تخم شربتی را بخیسانند اما می توانید این دانه ها را به صورت خام نیز مصرف کنید.
تخم شربتی را آسیاب کرده و روی اسموتی یا سالاد و یا هر چیز دیگری که دوست دارید بپاشید.
۶- همراه با غلات برای صبحانه:
اگر می خواهید صبحانه تان را کمی تغییر دهید، شب قبل از خواب تخم شربتی را در شیر بخیسانید
و صبح این ترکیب را همراه با مغزها، میوه ها و ادویه ای مانند دارچین میل کنید.
از هر نوع غله ای که دوست دارید می توانید استفاده کنید.
۷- همراه با سبزیجات سرخ شده:
می توانید دانه های تخم شربتی را به سبزیجات سرخ شده و خوشبویتان اضافه کنید.
یک قاشق غذاخوری تخم شربتی برای یک بشقاب سبزیجات کافی است.
۸- همراه سالاد:
می توانید تخم شربتی را به سالادتان اضافه کنید و سالمترش نمایید.
این دانه ها را به هر نوع سالادی می توانید بیفزایید.
۹- ترکیب با سس سالاد:
یک راه دیگر برای استفاده از تخم شربتی در غذا این است که آن را به سس سالادتان اضافه نمایید.
سس های بازاری معمولاً قند زیادی دارند. خودتان سس را درست کنید تا هم سالم تر باشد و هم بتوانید با تخم شربتی مغذی اش کنید.
عوارض:
۱) اشخاص مبتلا به کرم معده نباید از تخم شربتی استفاده کنند.
۲) زیاده روی در مصرف تخم شربتی موجب ایجاد سر گیجه و همچنین بروز اختلال در حس بینایی می شود.
برای تهیه تخم شربتی درشت میتوانید بر روی این لینک کلیک نمایید.
برای تهیه تخم شربتی ریز میتوانید بر روی این لینک کلیک نمایید.
برای اطلاع از خواص دارویی ادویه ها موارد منع مصرف میتوانید پیج اینستاگرام ما را دنبال کنید.
برای ورود به پیج اینستاگرام میتوانید بر روی این لینک کلیک نمایید.