ریشه گیاه شناسی درخت کاکائو از زبان خانوم ادویه:
درخت کاکائو، درختی همیشه سبز به ارتفاع ۴ تا ۸ متر و از خانواده Malvaceae (پنیرکیان) می باشد.
برگ های این گیاه، متناوب، یکپارچه، بدون لُب، به طول ۱۰ تا ۴۰ سانتیمتر و پهنای ۵ تا ۲۰ سانتی متر است.
گل های درخت بصورت خوشه هایی روی تنه اصلی یا شاخه های فصل های قبل تشکیل می شود.
این گل ها کوچک و به قطر ۱ تا ۲ سانتیمتر و دارای کاسه گل صورتی رنگی هستند.
درحالیکه بیشتر گل های درختان مختلف توسط زنبور یا پروانه ها گرده افشانی می کنند، گل های درخت کاکائو توسط یک سری حشرات کوچک بال به نام Forcipomyia گرده افشانی انجام می دهند.
میوه این گیاه که بصورت غلاف است، ۱۵ تا ۳۰ سانتیمتر طول و ۸ تا ۱۰ سانتیمتر عرض دارد.
غلاف های رسیده، زردرنگ یا نارنجی رنگ می باشند و حدود ۵۰۰ گرم نیز وزن دارند.
هر غلاف حاوی ۲۰ تا ۶۰ بذر می باشد.
خواص های باور نکردنی کاکائو به بیان خانوم ادویه:
مصرف و استفاده کاکائو فواید بسیاری برای سلامتی دارد و برای تغذیه و درمان پوست و مو بهکارمیرود.
۱- کاکائو موجب شادی بیشتر میشود
کاکائو یکی از سالمترین خوراکیهایی است که میتوانید مصرف کنید.
کاکائو حاوی یک مادهی روحیه بخش به نام آناندامید است که به عنوان مولکول سعادت شناخته میشود و احساس سرخوشی ایجاد میکند.
۲- قوای جنسی را تقویت میکند
ترکیب روحیه بخش دیگری که در کاکائو وجود دارد PEA یا فنتیل آمین است که ترشح آندروفین و مواد شیمیایی عصبی مخدر گونهی نشاط بخش را تحریک میکند.
اینها اغلب وقتی عاشق کسی میشویم و در حین رابطهی جنسی به صورت طبیعی ترشح میشوند.
به علاوه، این مواد شیمایی قوای جنسی را تقویت میکنند که احتمالا به همین خاطر هدیه دادن شکلات در ولنتاین به معشوقهها از چنین محبوبیتی برخوردار است.
۳- نوسانات خلقی هورمونی را متعادل میسازد
کاکائو سطح سروتونین مغز را افزایش میدهد، مادهی شیمایی که در مغز ایجاد خوشی میکند.
وقتی زنها سندرم پیشا قاعدگی را تجربه میکند سطح سروتونین بدنشان به شدت افت میکند.
اثبات شده است که کاکائو سطح هورمونهای آرامش بخش مغز را تقویت و احساس خوشی را احیاء میکند.
۴- انرژی زیادی ایجاد میکند و با خستگی میجنگد
این منبع غذایی طبیعی یکی از بالاترین تجمعات منیزیم را دارد.
منیزیم به جلوگیری از پوکی استخوان کمک میکند، دیابت نوع ۲ را کاهش میدهد و فشار خون را پایین میآورد.
- پودر کاکائوی خام (۲ قاشق چایخوری) حاوی ۵۲ میلیگرم یا ۱۴٪ ارزش روزانه منیزیم است
- هر ۱۰۰ گرم دانهی کاکائوی خام حاوی ۲۷۲ میلیگرم یا ۶۵٪ ارزش روزانه منیزم است.
- میزان مصرف روزانهی توصیه شده برای مردان ۴۲۰ میلی گرم و برای زنان ۳۲۰ میلی گرم است.
۵- فشار خون را به صورت طبیعی پایین میآورد
در مطالعهای که بر روی ۴۷۰ مرد سالخوردهی اهل زوتفن صورت گرفت، دریافتند که کاکائو فشار خون را در بیمارانی که هر روز مقدار کمی از آن مصرف میکنند کاهش میدهد.
۶- به سوخت و ساز و تعادل داخلی بدن کمک میکند
عدم دریافت آنتی اکسیدان کافی از طریق رژیم غذایی میتواند پیامدهای بلند مدت خطرناکی برای سلامتی داشته باشد.
در یک مطالعه که در سال ۲۰۰۹ در کشور سوئیس انجام شد دریافتند کاکائو کمتر از دو هفته هورمون استرس یعنی کورتیزول را کاهش میدهد، سوخت و ساز را افزایش میدهد، و حتی فعالیت میکروبی معده را بهبود میبخشد.
۷- از آفتاب سوختگی جلوگیری میکند
دانشمندان لندنی در مطالعهی جدیدی دریافتند کسانی که ۲۰ گرم کاکائو به مدت ۱۲ هفته مصرف میکنند قادر هستند
دو برابر کسانی که کاکائو مصرف نمیکنند در زیر نور آفتاب بمانند.
بدون آن که دچار آفتاب سوختگی بشوند.
۸- با پوسیدگی دندان مبارزه میکند
مطالعات اخیر انجام شده در دانشگاه تولین نشان دادند که عصارهی پودر کاکائو در محافظت دندان در برابر پوسیدگی حتی از فلوراید نیز موثرتر عمل میکند.
این عصارهی کریستالی شبیه کافئین به استحکام مینای دندان کمک میکند.
۹- سرفه را درمان میکند
تئوبرومین موجود در کاکائو حتی بهتر از کدئین سرفه را درمان میکند.
در واقع یک مطالعهی بریتانیایی توسط بنیاد ریهی بریتانیا به این نتیجه رسید که کدئین در پیشگیری از سرفه از دارونماها که هیچ عارضهی جانبی ندارند تنها کمی بهتر عمل میکند.
۱۰- وضعیت گوارش را بهبود میبخشد
کاکائوی خام به لطف فیبر موجود در آن، آنزیمهای گوارشی بدن را تحریک میکند.
۱۱- دارای چربیهای سالم است
بر خلاف آنچه بعضی از متخصصان حوزهی سلامت میگویند، بدن شما به چربی نیاز دارد.
چربیها کمک دهندگانی هستند که برای:
- رشد
- عملکرد ایمنی
- عملکرد متابولیک واکنشهای شیمیایی
در بدن ایجاد میکنند.
چربیهای سالم موجود در کاکائوی خام مشابه چربیهای تک اشباع شدهی موجود در روغن زیتون هستند.
۱۱- از استرس اکسیداتیو پیشگیری میکند
پلیفنولهای موجود در کاکائو آنتی اکسیدانهایی هستند که از آسیب رادیکالهای آزاد به سلولها جلوگیری میکنند.
نشان داده شده است کاکائو ظرفیت آنتی اکسیدانی بیشتری از چای سبز و سیاه دارد.
و از این رو میتواند از ابتلا به استرس اکسیداتیو جلوگیری کند.
۱۲- یبوست را بر طرف میکند
پوستهی کاکائو سرشار از فیبر رژیمی است که به حفظ سلامت رودهی بزرگ کمک میکند.
در مطالعهای بر روی ۴۸ کودک دارای یبوست مشخص شد که کاکائو، به خصوص پوستهی آن، یبوست را کاهش میدهد.
کسانی که مکمل کاکائو دریافت کرده بودند نسبت به کسانی که به آن ها دارونما داده شده بود حرکات رودهی سریعتری داشتند و از سفتی مدفوعشان کاسته شده بود.
۱۳- اختلالات ذهنی را درمان میکند
افزایش گونه های اکسید کننده واکنش پذیر (ROS) در شروع اختلالات ذهنی نقش دارد.
به خاطر خواص آنتی اکسیدانی پلیفنولها، مصرف کاکائو میزان تولید ROS را کاهش میدهد
که به طور جدی از انسانها در برابر بیماریهای مغزی مانند آلزایمر و زوال عقل محافظت میکند.
مطالعهی آزمایشی دیگری نشان داد که کاتچینها و اپیکاتچینهای موجود در کاکائو از مسمویت و مرگ سلولهای مغزی در موشها جلوگیری میکند.
۱۴- کلسترول بد را کاهش میدهد
مطالعهای بر روی ۴۸ نفر که در خطر ابتلا به بیماری قلبی بودند و مطالعهی دیگری بر روی ۲۵ نفر که کلسترول عادی یا کمی بالا داشتند
انجام شد و نشان داده شد که مصرف منظم پودر کاکائو کلسترل بد را کاهش و کلسترل خوب را افزایش میدهد.
۱۵- کمبود مس ناشی از تغذیه با لوله را درمان میکند
مطالعهای واپسگرایانه بر روی بیمارانی که در دراز مدت از تغذیهی با لوله استفاده کرده بودند
نشان داد که کمبود مس آنها با موفقیت از طریق مصرف کاکائو درمان شده است.
مطالعهای مشابه روشن ساخت که کاکائو سطح مس عادی را در بدن افراد مبتلا به کمبود مس احیا و حفظ میکند.
۱۶- اثرات بد کمبود منیزیم را کاهش میدهد
یک رژیم غذایی کم منیزیم میتواند به کمبود منیزیم در بدن منجر شود
که علائم بدی مانند از دست رفتن تودهی عضلانی بر جای میگذارد.
کاکائو سرشار از منیزیم است. در مطالعهای آزمایشی بر روی موشها آشکار شد
که کاکائو میتواند سطح منیزیم را افزایش و علائم کمبود منیزیم را بهبود بدهد.
۱۷- وضعیت دیابت و مقاومت به انسولین را بهبود میبخشد
مطالعات نشان دادهاند که مصرف پلیفنولها میتواند دیابت را بهبود ببخشد.
پلی فنولهای کاکائو، به خصوص در شکلاتهای تلخ، تجزیهی گلوکز را بهبود میبخشد، فشار خون را کم میکند
و وضعیت مقاومت به انسولین را بهتر میکند.
در مطالعهای که بر روی ۱۰ بیمار دریابتی انجام شد آشگار گشت که مصرف کاکائو با اختلال رگهای خونی نشای از دیابت مقابله میکند و عملکرد لایهی درون رگی را بهبود میبخشد.
۱۸- به کاهش آرتریت کمک میکند
مصرف کاکائو به کاهش آرتریت و بیماریهای دیگر که باعث انعقاد خون میشوند کمک میکند.
۱۹- سرشار از آنتی اکسیدان است
آنتیاکسیدانهای زیاد آن، رادیکالهای آزاد بدن را مهارمیکنند.
آنتیاکسیدان، در برابر بسیاری از بیماریها از جمله پیری زودرس، از بدن محافظتمیکند.
۲۰- از پوست محافظت میکند
کاکائو مقدار مناسبی ویتامین C و منیزیم دارد که به محافظت از پوست و حفظ سلامت آن کمک میکند.
همچنین دارای خواص جاذب است و دربرابر اشعههای مضر فرابنفش از پوست محافظت میکند و مانند یک ضدآفتاب طبیعی عمل میکند.
۲۱- حاوی اسیدهای چرب است
کاکائو حاوی اسیدهای چرب امگا-۶ است که به درمان سلولی کمک میکنند.
همچنین، جراحات و جای زخمها را بهسرعت درمان میکند.
۲۲- به جوانسازی پوست کمک میکند
کاکائو، دارای یک آنزیم خام است که به ترمیم سلول و جوانسازی آن کمکمیکند.
۲۳- تقویت کننده گردش خون است
کاکائو به افزایش گردش خون در پوست سر کمککرده و رشد موهای سالم و براق را افزایشمیدهد.
چون کاکائو مانند یک تقویتکننده گردش خون عملمیکند، به کاهش ریزش مو کمکمیکند.
۲۴- سلامت مو را افزایش میدهد
کاکائو به افزایش سلامت کلی مو کمک میکند.
همچنین میتواند موهای حجیم و براق رویایی را به شما هدیه کند!
۲۵- دارای خواص ضد التهاب است
از جمله خواص کاکائو ضدالتهاب بودن آن است.
کاکائو به کاهش احتمال ابتلا به عفونت پوست سر کمک میکند.
۲۶- به کنترل وزن کمک میکند
کاکائو به حفظ وزن سالم کمک میکند.
برای لاغری، بهجای شکلات از کاکائو استفاده کنید.
فیبر موجود در کاکائو به گوارش مناسب غذا و کنترل وزن کمک میکند.
۲۷- سطح تریگلیسیرید را کاهش میدهد
مطالعات بسیار زیادی نشان دادهاند در کسانی که کاکائوی خام را به عنوان بخشی از وعدهی غذایی روزانهشان مصرف میکنند
کاهش چشمگیری سطح تریگلیسیرید وجود دارد.
۲۸- از ابتلا به آب مروارید پیشگیری میکند
آب مروارید یکی از ناراحتیهایی است که میتوان با مصرف کاکائو به صورت طبیعی از آن پیشگیری کرد.
این به خاطر پروآنتوسیانیدینهای موجود در کاکائو است که به جلوگیری از شکل گرفتن آب مروارید کمک میکنند.
۲۹- آسم را به صورت طبیعی درمان میکند
همه نمیدانند که آسم فقط یک مشکل دستگاه تنفسی نیست چون آسم در واقع یکی از اثرات واکنش به آلرژنها است.
بنابراین، آنچه برای درمان آسم باید انجام دهیم اجتناب از مواجهه با عاملان آلرژیک به هر طریق ممکن است.
کاکائو حاوی زانتین و تئوفیلین است که برای درمان آلرژیهای مختلف مفید هستند.
۳۰- برای کاهش وزن موثر است
درست است که شکلات فراوری شده میتواند باعث اضافه وزن شود اما شکلات خام در کمال تعجب اثری معکوس دارد که برای کاهش وزن بسیار موثر است.
اولا، کاکائو قادر است اشتها را کم کند در نتیجه کنترل رژیم غذایی آسانتر میشود
دوما کاکائو برای بهبود سوخت و ساز بدن مفید است
که همین جذب بهینهی مواد مغذی را بدون تجمع مقادیر اضافی و غیرضروری تضمین میکند.
۳۱- از لخته شدن خون جلوگیری میکند
لخته شدن خون در شریانها جمع میشود که دلیل اصلی بیماریهای قلبی و عروقی است
چون لختهی خون روند گردش خون را بر هم خواهد زد و وقتی سیستم گردش خون دچار اختلال شود
قلب مجبور خواهد شد سختتر کار کند و توزیع اکسیژن به صورت بهینه نخواهد بود.
کاکائو تولید کلسترول خوب را افزایش میدهد که به لختههای خون میچسبند و از تجمع آنها جلوگیری میکنند.
۳۲- خطر سکته را کاهش میدهد
سکته یکی از ناراحتیهایی است که وقتی اکسیژن کافی به خاطر اختلال در گردش خونه به مغز نرسد اتفاق میافتد.
از طرفی، کاکائو خواصی دارد که به عنوان ضد انسدادی مانند فلاونوئید عمل میکند که به کاهش خطر سکته کمک میکند.
۳۳- با افسردگی مبارزه میکند
کاکائو اثر ضد افسردگی دارد چون حاوی فلاونوئید و همچنین آناندامید است که در تقویت روحیه بسیار موثر هستند.
احساسی شبیه سرخوشی ایجاد میکند که به همین دلیل مصرف کاکائوی خام به مقدار زیاد به صورت روزانه توصیه میشود.
به علاوه، کاکائو میتواند باعث تحریک و ترشح اندورفین شود که اساسا به عنوان هورمون شادی شناخته میشود.
۳۴- باعث عملکرد بهتر رودهها میشود
فیبر یکی از ترکیبهایی است که قابل جذب نیست اما نقش مهمی در درون رودهها ایفا میکند.
فیبر موجود در کاکائو با افزایش حرکات روده باعث عملکرد بهتر رودهها خواهد شد.
رودههای سالم در بهبود متابولیسم بدن نقش مهمی ایفا میکنند که در نتیجهی آن مواد مغذی گرفته شده از خوراکیها به صورت بهینه جذب بدن میشوند.
۳۵- خاصیت ضد سرطانی دارد
به عنوان منبع طبیعی آنتی اکسیدانها مطمئنا کاکائو نقش یک ضد سرطان را ایفا میکند.
همه میدانند به بهترین شکل میشود با رادیکالهای آزادی که وارد بدن انسان میشوند به وسیلهی آنتی اکسیدانها مبارزه کرد
و کاکائو روشی خوشمزه برای حصول اطمینان از میزان کافی آنتی اکسیدان برای پیشگیری از رشد سلولهای سرطان زا است.
۳۶- درمانی طبیعی برای کم خونی است
آیا میدانید دلیل اصلی کم خونی مزمن چیست؟
این ناراحتی به خاطر کمبود مس به وجود میآید و کاکائو یکی از منابع طبیعی مس برای بدن است.
در عین حال، کاکائو قادر است سطح هموگلوبین را بهبود ببخشد تا اینکه بدن بتواند تمام انواع ناراحتیهای ناشی از کمبود مس را درمان کند.
۳۷- از پیری زودرس جلوگیری میکند
اگر میخواهید پوست سالمی داشته باشید فقط اینکه سلولهای مردهی آن پاکسازی شوند کافی نیست بلکه باید از پیری زودرس نیز پیشگیری کنید.
آنتی اکسیدان پلیفنول موجود در کاکائو شبیه به آنتی اکسیدان موجود در چای سبز عمل میکند که همه میدانند قادر است
از پیری زودرس جلوگیری کند و باعث جوانتر به نظر رسیدن شما بشود.
۳۸- در مقابل پوکی استخوان از ما محافظت میکند
خب، تمام خوراکیهایی که سرشار از منیزیم هستند برای سلامت استخوانها مفید هستند
و قادرند با پوکی استخوان به طور جدی مقابله کنند و کاکائو یکی از آن ابرخوراکیهایی است که در صدر فهرست قرار میگیرد.
۳۹- برای سلامت کبد خوب است
هرچند کسانی که از ناراحتی مزمن کبدی رنج میبرند باید از خوردن کاکائو اجتناب کنند اما برای کسانی که چنین نیستند
مصرف روزانهی کاکائو میتواند برای سلامت کبدشان خوب باشد چون سرشار از فیبر است و قادر است
چیزهای غیرضروری را از کولون پاکسازی کند و به عنوان یک سم زدای طبیعی کبد عمل کند.
نحوه مصرف :
ارزش تغذیهای کاکائو:
کاکائو حاوی ویتاوینها و مواد معدنی بسیاری است که در پایین آمدهاند:
- پروتئین
- ویتامین A
- ریبوفلاوین
- تیامین
- کلسیم
- پتاسیم
- فسفر
- آهن
- مس
- منیزیم
پودر کاکائو به عنوان یک محصول اولیه بسیار پر کاربرد است.
طرز استفاده از پودر کاکائو بسیار متنوع بوده و کاربرد آن را زیاد می کند.
آسان ترین طرز استفاده از پودر کاکائو درست کردن شیر کاکائو است.
برای درست کردن شیر کاکائو باید از پودر کاکائو مرغوب استفاده کنید که رنگش قهوه ای تیره مایل به قهوه ای سوخته باشد.
همچنین باید هنگام استفاده از این پودر عطر خوبی داشته باشد و باید پودر کاکائو را از جای معتبر مانند فروشگاه ادویه خانوم خریداری کنید.
کسانی که از طعم تلخ کاکائو خوششان نمی آید می توانند به ازای هر لیوان شیر ۱ قاشق مربا خوری از این پودر و شکر اضافه کنند.
طریقه مصرف این پودر در تهیه شیر کاکائو بدین صورت است که هنگام درست کردن شیرکاکائو باید شکر و این پودر را با هم مخلوط کنید و بعد نصف لیوان شیر به آن ها اضافه کنید و خوب هم بزنید تا شکر کاملا در شیر حل شود.
بعد مخلوط شیر و کاکائو را روی حرارت ملایم قرار دهید و مدام هم بزنید تا این پودر در شیر حل شود.
وقتی شیر با کاکائو یک دست شد از روی حرارت بردارید و حدود ۳۰ ثانیه همچنان هم بزنید تا محلول خنک تر شود.
بعد مابقی شیر را اضافه کنید و هم بزنید.
شیر کاکائو آماده شده را هم می توانید سرد و هم گرم میل کنید.
موارد منع مصرف:
فراموش نکنید قند و چربی موجود در شکلات میتواند سبب چاقی و افزایش کلسترول خون شود، پس در صورت مصرف آن باید چربی و قند سایر غذاها را کاهش دهید.
چربی زیاد میتواند برای افرادی که اضافه وزن دارند، بیماران کلیوی و افراد مبتلا به فشارخون بالا خطرناک باشد.
همچنین شکلات کافئین دارد و محرک اعصاب است به همین خاطر توصیه میشود در مصرف آن زیادهروی نکنید.
۳ نکته شکلاتی
- بهترین دما برای نگهداری شکلات ۱۵ تا ۱۸ درجه سانتیگراد است.
- شکلات را باید دور از تابش مستقیم نور آفتاب، در ظرف دربسته و در جای خشک نگه دارید.
- شکلات جاذب بو است و نباید مواد غذایی با بوی تند را در مجاورت آن قرار دهید.
برای تهیه کاکائو ترک میتوانید بر روی این لینک کلیک نمایید.
برای تهیه هات چاکلت ( شکلات داغ ) میتوانید بر روی این لینک کلیک نمایید.
برای اطلاع از خواص دارویی ادویه ها موارد منع مصرف میتوانید پیج اینستاگرام ما را دنبال کنید.
برای ورود به پیج اینستاگرام میتوانید بر روی این لینک کلیک نمایید.