ریشه گیاه شناسی انگور به بیان خانوم ادویه :
انگور از درختان مثمر به شمار می رود که به صورت بوتهای و رونده هم بر روی زمین به صورت کشیده
و رونده و هم به شیوه نوین از طریق محافظ و داربست رشد میکند و بالا می رود.
استفاده از محافظ و داربست سبب برداشت راحت میوه و همچنین رشد بهتر گیاه میشود.
از گیاهان دائمی به شمار می رود که عمر اقتصادی آن به بیش از ۱۰۰ سال میرسد.
میوه این گیاه بسته به گونههای مختلفی که دارد به صورت گرد، کروی و کشیده است که به صورت خوشهای ظاهر میشود
که هر خوشهای این گیاه بیش از ۵۰ تا ۱۰۰ دانه انگور دارد.
بسیار گوشتی و آبدار است که خواص بیشماری دارد و استفادههای مختلفی از آن میشود.
از تراز تجاری بالایی برخوردار است.
برگهای این گیاه نیز بزرگ، دندانهدار با شیارهای عمیق هستند، دارای شاخ و برگ زیادی است.
بوته این گیاه به رنگ قهوهای مایل به خاکستری است که پوسته نازکی دارد که با دست به راحتی کنده میشود.
شاخههای علفی این گیاه نیز به رنگ سبز هستند. میوه انگور با توجه به گونههای مختلفی که دارد در رنگهای مختلف قرمز، سبز، زرد، سیاه و بنفش است.
خواص مویز :
۱- منبع مواد مغذی :
مویز بهطورِ طبیعی سدیم کمی دارد و عاری از چربی و کلسترول است اما مقادیر زیادی ویتامین و مواد معدنی دارد.
مویز سرشار از آهن، پتاسیم، کلسیم و ویتامین B است.
همچنین این خشکبار منبع خوبی از فیبرهای رژیمی و همچنین آنتیاکسیدان است.
۲- سرشار از انرژی :
مصرف ۱۰۰ گرم مویز ۱٫۱۸۴ کیلوژول یا ۲۸۳ کیلوکالری انرژی به شما میدهد.
همچنین در این مقدار مویز ۷۴ گرم کربوهیدرات وجود دارد و در هنگام کار و فعالیت، که به انرژی بیشتر نیاز دارید، این مقدار کربوهیدرات ایدئال است.
میتوانید مویز را هر روز با غلات صبحانه بخورید یا آن را در مواد کیک بریزید و بدین ترتیب هر زمان که به انرژی نیاز داشتید از آن کیک بخورید.
۳- حفظ انرژی بدن :
مویز حاوی انواع ویتامینهای B است و میتواند شما را در طول روز پرانرژی و سرزنده نگه دارد.
همان طور که میدانیم، ویتامین B نقشی مهم در تبدیل غذا به سوخت دارد و مویز، بهدلیل داشتن مقادیر زیادی ویتامین B،
میتواند در این تبدیل به شما کمک کند و شما را پرانرژی نگه دارد.
۴- منبع خوب پروتئین :
مویز حاوی پروتئین هم هست و از بدن، بهویژه زمانیکه میخواهید ماهیچههایتان را تقویت کنید،
بهخوبی حمایت میکند. مصرف مویز، بهعنوان تنقلات روزانه، سرعت عضله سازی را افزایش میدهد.
برای گیاهخواران، مویز منبع خوب پروتئین است.
۵- سرشار از ویتامین :
مویز علاوه بر ویتامین B سرشار از ویتامین C، ویتامین E و ویتامین K است.
ویتامین C برای سیستم ایمنی بدن ضروری است، ویتامین E برای سلامت سلولهای بدن لازم است
و ویتامین K ساختار استخوانها را بهخوبی حفظ میکند.
با مصرف روزانهٔ مویز، پس از مدتی کوتاه، از تغییرات مثبت در بدنتان حیرتزده میشوید.
۶- کلسترولِ اندک :
بررسیها نشان داده است که افزودن مویز به رژیم غذایی میتواند از مقدار مضر کلسترول بکاهد.
این کشمشهای کوچک منبعی عالی از فیبرهای حلشدنی هستند و به تنظیم قند خون کمک میکنند.
آنها میتوانند از ورود کلسترول به جریان خون پیشگیری کنند.
تحقیقی در دانشگاه کانکتیکات (Connecticut) آمریکا نشان داد که،
با مصرف یک فنجان کشمش در روز، مقدار چربی خون داوطلبان مورد آزمایش کاهش مییابد و در وضعیتی مطلوب قرار میگیرد.
۷- سلامت استخوانها :
مصرف خوراکیهایی که استخوانها را قوی و سالم نگه میدارند ضروری است.
مویزها حاوی نوعی عنصر شیمیایی به نام بور (boron) هستند که موجب استحکام استخوانها میشود و عملکرد مفاصل را بهبود میبخشد.
تحقیقات نشان داده است که رژیم غذایی سرشار از بور میتواند از خطر پوکی استخوان بکاهد.
پوکی استخوان یکی از بیماریهای دوران کهنسالی است و موجب ضعف و شکنندگی استخوانها میشود.
همچنین مویز حاوی کلسیم است و برای استخوانسازی و حفظ سلامت استخوان عالی است.
درضمن، این خبر خوبی برای گیاهخواران است.
کلسیم در برابر بیماریهای مختلف همچون سرطان، دیابت و فشار خون بالا از بدن محافظت میکند.
۸- کاهش خطر پوکی استخوان :
در مویز دو ماده معدنی پتاسیم و منگنز وجود دارد. پتاسیم و منگنز میتوانند خطر پوکی استخوان را کاهش دهند.
۹- سلامت چشمها :
قرارگرفتن در معرض اشعۀ ماوراءبنفش ناشی از نور خورشید باعث تشکیل رادیکال های آزاد در چشم میشود که درنهایت به چشمها صدمه میزنند.
یکی دیگر از خواص مویز کمک به سلامت چشم است.
آنتیاکسیدان های موجود در مویز میتوانند، با ترمیم سلولهای صدمهدیده، از شبکیهٔ چشم مراقبت کنند.
همچنین ویتامین A و کاروتنوئیدهای موجود در مویز از ابتلا به بیماری تباهی لکۀ زرد چشم، که موجب نابینایی میشود، پیشگیری میکنند.
کاروتنوئیدها دستهای از رنگدانهها هستند که در جذب نور در گیاهان نقشی بسیار مهم دارند.
۱۰- بهبود گردش خون در بدن :
حاوی نوعی مادهٔ معدنی است که اگرچه به آن زیاد نیاز نداریم، وجودش برای بدن حیاتی است.
مویز حاوی آهن است. مادهٔ معدنی آهن گردش خون را بهبود میبخشد و به ما کمک میکند که از بیماری های خونی در امان بمانیم.
۱۱- ضدپوسیدگی دندان :
مویزها معمولا تنها خوراکیهای شیرین هستند که دندانپزشکان آنها را تأیید میکنند.
باکتریهای دهانی موجب پوسیدگی دندان و بیماریهای دهانی، مانند عفونت لثه میشوند.
این خوراکی سرشار از ترکیباتی است که با این باکتریها مبارزه میکند.
در تحقیقی که در انجمن میکروبیولوژی آمریکا انجام شد، مشخص شد که مویز بهطور طبیعی حاوی ۵ ترکیب مختلف است.
این ۵ ترکیب میتوانند از دندانها و لثهها مراقبت کنند.
۱۲- بهبود سیستم ایمنی بدن :
مادهٔ معدنی روی (زینک)، که در این خوراکی موجود است، بهترین درمان برای افرادی است که سیستم ایمنی ضعیفی دارند.
روی برای تقویت سیستم ایمنی بدن، بهویژه بدن کودکان، بسیار مفید است.
این خوراکی درمان شیرین و خوبی برای کودکان است.
۱۳- حفظ آرامش :
هروقت روزی بد و اضطرابآور داشتید، با مصرف کمی از این خوراکی میتوانید آرامشتان را بازیابید.
این خوراکی حاوی منیزیم است و این ماده معدنی میتواند بدن را آرام کند و، در زمانی کوتاه، آرامش را به شما برگرداند.
منیزیم همچنین میتواند برخی از دردهای عضلانی را کاهش دهد.
۱۴- بهبود سیستم عصبی :
هروقت احساس کردید که واکنشهایتان ضعیف شدهاند، نباید نگران نباشید!
پتاسیم موجود در این خوراکی سیستم عصبیتان را در وضعیتی مناسب قرار میدهد.
همچنین پتاسیم کمک میکند ماهیچههایتان، بدون اینکه زود خسته شوند، عملکرد بهتری داشته باشند.
۱۵- سمزدایی از بدن :
این خوراکی حاوی فسفر است و این مادهٔ معدنی برای سم زدایی بدن و دفع مواد مضر از طریق مدفوع و ترشحاتی مانند عرق، مفید است.
۱۶- ایجاد تعادل در مقدار مایعات بدن :
اگر شما از آن دسته افرادی هستید که آب بدنتان بهسرعت از دست میرود، این خوراکی درمانتان میکند.
مویز حاوی سدیم است و این مادهٔ معدنی میتواند مایعات بدن را بهخوبی حفظ کند.
۱۷- سلامت دستگاه تنفسی :
اگر نمیدانید که منگنز با بدنتان چه میکند، این خوراکی را مصرف کنید تا به خواص منگنز پی ببرید.
منگنز موجود در مویز میتواند ششها و دستگاه تنفسیتان را در وضعیتی مناسب قرار دهد.
این خوراکی برای افراد مبتلا به آبریزش بینی بسیار خوب است و میتواند آنها را درمان کند.
۱۸- سلامت قلب :
افرادی که به بیماری های قلبی مبتلا هستند از این خوراکی بینظیر مصرف کنند.
سلنیوم موجود در مویز رگهای خونی را تمیز و التهاب را درمان میکند.
سلنیوم همچنین از تنش اکسایشی رادیکالهای آزاد میکاهد.
۱۹- تولید کلاژن :
مادهٔ معدنی مس نقشی مهم در حفظ کلاژن و الاستین دارد.
این دو ماده مادههای اصلی ساختار بدنمان هستند. بنا بر گفته دانشمندان،
مس ویژگیهای آنتیاکسیدانی دارد و همراه با آنتیاکسیدانهای دیگر میتواند در جلوگیری از پیر شدن پوست موثر باشد.
۲۰- جایگزین مناسبی برای تنقلات مضر :
اگر عاشق تنقلات هستید، بهجای تنقلات مضر، مویز بخورید.
این خوراکی حاوی ۹٫۸ گرم فیبر رژیمی است.
این میزان فیبر تقریبا ۳۹ درصد حد مجاز مصرف روزانه فیبر برای مردان و زنان سالمی است که،
به توصیۀ متخصصان تغذیه، هر روز در رژیم غذاییشان ۲۰۰۰ کالری مصرف میکنند.
با مصرف مویز سیر میشوید و سلامتتان هم به خطر نمیافتد.
۲۱- کاهش مشکلات تیروئیدی :
این خوراکی بینظیر، بهدلیل اینکه دارای مقداری قابلتوجه مادهٔ معدنی مس است، میتواند از مشکلات تیروئیدی بکاهد.
۲۲- پیشگیری از پرفشاری خون :
پیشتر از فواید سلنیوم و فسفر موجود در مویز گفتیم. علاوه بر فواید پیشگفته، این دو ماده میتوانند از پرفشاری خون پیشگیری کنند.
۲۳- درمان کمخونی :
آهن موجود در مویز میتواند کم خونی را درمان کند.
آهن نقشی مهم در ساختار خون ایفا میکند و سلولهای خون را در وضعیت سالمتر و مناسبتری قرار میدهد،
تا جاییکه میتوانید با کمخونی خداحافظی کنید.
۲۴- درمان یبوست :
ازآنجاکه مویز حاوی فیبر رژیمی است، میتواند یبوست را هم درمان کند.
فیبر متابولیسم بدن را در وضعیتی مطلوب نگه میدارد و درمان خوبی برای رفع یبوست است.
نحوه مصرف مویز :
مصرف مویز در بارداری
به زنان باردار توصیه می شود که در طی روز حتما مویز میل کنند.
مصرف مویز خصوصا در وعده صبحانه باعث نشاط در طی روز می شود.
بدلیل اینکه زنان باردار از مصرف داروهای شیمایی منع هستند بنابراین می توانند از خواص مویز برای درمان مشکلات گوارشی این دوره استفاده کنند.
مویز باعث هضم بهتر غذا شده و به جذب بهتر مواد معدنی به بدن کمک کرده در نتیجه باعث تقویت عملکرد معده می شود.
بهتر است از مویزی استفاده کنید که از انگور قرمز حبه درشت تولید شده است.
همچنین دانه های مویز هرچقدر پر گوشت تر باشد, خاصیت بیشتری دارد.
بهتر است که مویز بدون دانه بوده یا دانه های کمی داشته باشد.
می توانید از مویز به عنوان میان وعده استفاده کنید,
اما به دلیل کالری بالای آن بهتر است که افراد چاق در خوردن آن افراط نکنند زیرا ممکن است باعث افزایش وزن شود.
توصیه می شود که از مویز بهداشتی و استاندارد استفاده کنید.
همچنین می توانید هنگام نوشیدن چای مویز را جایگزین حبه های قند نمایید تا علاوه بر کاهش قند خون از سایر خواص و فواید مویز نیز بهره مند شوید.
مضرات مویز :
- زیاده روی در مصرف مویز به علت داشتن کالری بسیار بالایی که دارد به افراد چاق توصیه نمی شود.
- افراط در خوردن مویز باعث افزایش غلظت خون و بالارفتن فشار خون می شود و برای بیماران دیابتی مضر است.
- طبع مویز گرم است و زیاده روی در مصرف آن برای افراد گرم مزاج توصیه نمی شود.
برای تهیه این محصول میتوانید بر روی این لینک کلیک نمایید.
برای اطلاع از خواص دارویی ادویه ها موارد منع مصرف میتوانید پیج اینستاگرام ما را دنبال کنید.
برای ورود به پیج اینستاگرام میتوانید بر روی این لینک کلیک نمایید.