دارچین

در این قسمت با خانوم ادویه در معرفی ریشه گیاه شناسی دارچین همراه باشید:

دارچین نوعی ادویه خوشبو است که در بعضی از غذاها می‌ریزند.

از داروهای گیاهی خوشبو نیز محسوب می‌شود.

درخت دارچین که بیشتر در هندوستان و چین می‌روید، جزو رده دولپه‌ای‌های جداگلبرگ می‌باشد و همیشه‌سبز است.

بومی سریلانکا است و بهترین آن دارچین سیلانی است.

گل‌های منظم و سفید مایل به زرد دارد، پوست آن را هم که قهوه‌ای‌رنگ است دارچین می‌گویند.

درختچه دارچین درختی است کوچک، به ارتفاع ۵ تا ۷ متر که از تمام قسمت‌های آن بویی مطبوع استشمام می‌شود.

گلهای این ادویه در فاصله ماه‌های بهمن تا اوایل فروردین ظاهر می‌شود.

برگ این درخت سبز سیر و دارای گلهایی به رنگ سفید است.

دارچین بومی سری‌لانکا و جنوب هند است و پوست درختچه آن به عنوان ادویه بکار می‌رود.

در قرون وسطی از دارچین برای درمان سرفه، ورم مفاصل و گلودرد استفاده می‌شد.

خواص دارچین:

1- منبع غنی آنتی‌اکسیدان:

بر اساس آمار انجمن درمان کالیفرنیا (OTAC) دارچین در بین مواد دارای آنتی‌اکسیدان رتبه‌ی هفتم را به‌دست آورده است که نشان می‌دهد مقدار بسیار زیادی آنتی‌اکسیدان در آن وجود دارد.

در میان ادویه‌ها نیز دارچین بیشترین مقدار آنتی‌اکسیدان را دارد حتی بیشتر از سیر، آویشن و رزماری.

خواص درمانی این ادویه به‌خاطر آنتی‌اکسیدان‌هایی است که با نام‌های پلی‌فنول، فنولیک‌اسید و فلاونیدها شناخته می‌شوند.

این آنتی‌اکسیدان‌ها بیشتر در خوراکی‌هایی مانند شکلات تلخ و انواع توت‌ها وجود دارند و استرس را کاهش می‌دهند.

2- خواص ضدالتهابی:

آنتی‌اکسیدان‌های موجود در این ادویه به دلیل دارا بودن خاصیت ضدالتهابی خطر ابتلا به سرطان و حمله‌ی قلبی را کاهش می‌دهند و عملکرد مغز را بهبود می‌بخشند.

محققان دریافته‌اند بیش از ۷ نوع فلاونید که تنها در این ادویه وجود دارد، در درمان التهاب‌های بدن بسیار مؤثر است.

به همین خاطر است که در تسکین انواع درد نقش مهمی دارد.

نتایج تحقیقات نشان داده است که این ادویه می‌تواند به احیای بافت زخمی‌شده، کاهش درد قاعدگی و کنترل حساسیت‌های فصلی کمک کند.

3- محافظت از قلب:

یکی دیگر از فواید اثبات‌شده‌ی آن، تأثیر آن در کاهش ابتلا به عوامل بیماری‌های قلبی مانند فشار خون، کلسترول و تری‌گلیسرید است.

مواد ویژه‌ی موجود در این ادویه می‌توانند کلسترول بد خون (LDL) را کاهش دهند و کلسترول خوب خون (HDL) را ثابت نگه دارند.

همچنین این مواد می‌توانند فشار خون را که یکی از عوامل مهم بروز حملات قلبی است، کاهش بدهند.

با کمک به انعقاد سلول‌های خون در جلوگیری از خونریزی‌‌ها مؤثر است.

از دیگر فواید این ادویه می‌توان به تأثیر آن در افزایش گردش خون و افزایش سرعت بهبود بخش‌های آسیب‌دیده‌ی بدن اشاره کرد.

4- مقابله با دیابت:

جالب است بدانید که این ادویه به‌عنوان یک ماده‌ی غذایی ضد دیابت شناخته شده است.

زیرا از طرفی قند خون را کاهش می‌دهد و از طرف دیگر میزان حساسیت هورمون انسولین (تنظیم‌کننده‌ی قند خون) را افزایش می‌دهد.

دیابت زمانی رخ می‌دهد که انسولین کارایی خود را از دست بدهد

و نتواند میزان قند خون را کنترل کند یا فرد نتواند مقدار قند موردنیاز بدنش را مدیریت کند.

از دست رفتن کارایی انسولین ممکن است به علت اضافه وزن یا کاهش سوخت‌و‌ساز بدن باشد.

5- جلوگیری از کاهش سطح یادگیری و مراقبت از فعالیت‌های مغزی:

پژوهشگران اثبات کرده‌اند که خواص آنتی‌اکسیدانی دارچین می‌تواند

از مغز در برابر بیماری‌های مرتبط با آن مانند پارکینسون و آلزایمر محافظت کند.

دارچین باعث فعال شدن پروتئین‌هایی می‌شود که از ذهن در برابر عوامل مخرب محافظت می‌کند.

همچنین این ماده با جلوگیری از مصرف مورفین توسط سلول‌ها و مقابله با خودتخریبی آنها از اثرات منفی استرس می‌کاهد.

6- کاهش احتمال ابتلا به سرطان:

به‌خاطر دارا بودن خواص آنتی‌اکسیدانی از تخریب دی‌ان‌ای، جهش سلولی و رشد تومورهای سرطانی جلوگیری می‌کند.

تحقیقات نشان داده است که خواص دارویی ذکرشده‌ به علت وجود ماده‌ای به‌نام سینامالدهید است.

همچنین این خاصیت باعث می‌شود سلول‌های مستعد ابتلا به سرطان، خودبه‌خود تخریب شوند.

به‌طور ویژه در سلامت روده‌ی بزرگ نقش مهمی دارد و از ابتلا به سرطان روده بزرگ جلوگیری می‌کند.

دارچین

7- جلوگیری از عفونت و ورود ویروس‌ها:

دارچین یک آنتی‌بیوتیک، آنتی‌میکروب، آنتی‌ویروس و ضدقارچ طبیعی برای بدن است

و به همین دلیل در برابر بسیاری از بیماری‌ها از بدن محافظت می‌کند.

همه‌ی این خاصیت‌ها به‌خاطر روغن مخصوصی است که در دارچین وجود دارد. این روغن از بروز اثرات نامطلوب در سیستم گوارش، پوست و همچنین ابتلا به سرماخوردگی و آنفولانزا جلوگیری می‌کند.

تحقیقات نشان داده‌اند که روغن دارچین حتی می‌تواند خطر ابتلا به ویروس اچ‌آی‌وی را نیز کاهش بدهد.

8- حفظ سلامت دندان‌ها و خوشبوکننده‌ی دهان:

یافته‌های اخیر نشان داده‌اند که این ادویه در مبارزه با باکتری‌هایی که در میکروفلورای دهان وجود دارند

و باعث پوسیدگی دندان و ایجاد حفره در دندان، عفونت زبان و بوی بد دهان می‌شوند، نقش مهمی ایفا کند.

روغن این ادویه در مقایسه با سایر گیاه‌های تست‌شده، بیشترین توانایی را در حفظ سلامت دهان و دندان دارد و مانند یک دهان‌شویه‌ی طبیعی عمل می‌کند.

مانند نعناع دهان را خوشبو می‌کند و به‌عنوان طعم‌دهنده‌ی طبیعی در تهیه‌ی آدامس‌ استفاده می‌شود.

با از بین بردن باکتری‌های دهان بوی بد دهان را از بین می‌برد و به همین خاطر از قدیم پودر این ادویه برای بهداشت دهان و دندان تجویز می‌شده است.

روغن این ادویه به‌خاطر بوی خوش و خاصیت ضد عفونی‌کنندگی‌اش در تهیه‌ی محصولات بهداشتی‌ای مانند شامپو و نرم‌کننده‌ نیز استفاده می‌شود.

9- جلوگیری و درمان قارچ:

مطالعات نشان داده است که خواص بسیار پرقدرت این ادویه در مقابله با قارچ‌ها در درمان یا پیشگیری از رشد قارچ در دستگاه گوارش بسیار مفید است.

در کاهش مقدار قارچ آلبیکانس که نوعی مخمر است و باعث بروز قارچ در سیستم گوارش می‌شود، بسیار مفید است.

قند خون بالا خطر ابتلا به قارچ سیستم گوارش را افزایش می‌دهد و همان‌طور که گفتیم این ادویه قند خون را کنترل می‌کند.

10- سلامت پوست:

به‌خاطر خواص آنتی‌باکتریال و ضدمیکروبی خود از پوست در برابر سوزش، جوش، حساسیت و عفونت محافظت می‌کند.

روغن این ادویه باعث کاهش تورم، درد و قرمزی پوست می‌شود.

ترکیب عسل و دارچین برای محافظت از پوست در برابر آکنه و آلرژی تجویز ‌می‌شود.

11- مبارزه با آلرژی:

تحقیقات نشان داده است این ادویه به خاطر دارا بودن ترکیبات ضدخارش و کاهش تولید هیستامین در بدن می‌تواند با آلرژی مقابله کند.

به همین دلیل است که در کاهش و کنترل آسم نیز مفید است.

مصرف دارچین قبل از غذا علاوه بر تقویت سیستم ایمنی دستگاه گوارش باعث می‌شود

مواد آلرژن مدت زمان کمتری در بدن بمانند و فعالیت کنند.

12- جایگزین مناسب برای شکر:

شیرینی طبیعی این ادویه به شما کمک می‌کند میزان مصرف شکر و در نتیجه بار گلیسمی وعده‌ی غذایی‌تان را کاهش بدهید.

با کاهش میزان قند خون، باعث کاهش اشتها و کم کردن وزن می‌شود.

باید توجه داشت یکی از مزیت‌های دارچین نسبت به شکر این است که مقداری که مردم معمولا از آن استفاده می‌کنند

هیچ کالری‌ای ندارد و قند خون را افزایش نمی‌دهد.

خواص دارچین

13- نگه‌دارنده‌ی مواد غذایی:

یکی از خواص این ادویه که کمتر مورد توجه قرار گرفته، خاصیت نگه‌دارندگی آن است.

به‌خاطر ویژگی آنتی‌باکتریالی و همچنین آنتی‌اکسیدانی، این ادویه می‌تواند به‌عنوان نگه‌دارنده‌‌ای طبیعی برای بسیاری از مواد خوراکی به‌کار رود.

در تحقیقات اخیر مشاهده شد میوه‌هایی که تحت حفاظت برگ‌های این ادویه بوده‌اند برای مدت طولانی‌تری سالم ماندند.

در واقع این ادویه از تغییر رنگ میوه‌ها و سبزیجات که در نتیجه‌ی اکسید شدن آنها ایجاد می‌شود، جلوگیری می‌کند.

نحوه مصرف:

در تمام غذا‌ها می‌توانید از این ادویه استفاده کنید.

اگر مقدار دارچینی را که به غذا اضافه می‌کنید، جوانه‌های چشایی شما را تحریک نمی‌کند، مقدار آن را افزایش دهید.

نگران نباشید، طعم غذایتان بد نخواهد شد.

افرادی که قصد کاهش وزن دارند باید تنها از ماست ساده و بدون چربی استفاده کنند.

اما رژیم‌گیرندگان به نداشتن طعم این ماست ها معترض هستند. به همین خاطر پیشنهاد می‌کنیم که به ماست خود دارچین اضافه کنید.

روی چای، قهوه یا شیر صبحانه‌ی خود دارچین بپاشید.

بسیاری از چایی‌هایی که طعم ندارند با دارچین بسیار خوش طعم می‌شوند. حتی می‌توانید به چایی‌های طعم‌دار هم دارچین اضافه کنید.

تهیه دارچین درجه یک از وبسایت معتبر خانوم ادویه

به جای استفاده از نمک و فلفل روی سیب زمینی‌های شیرین، دارچین بپاشید.

دست به کار شوید و شکر دارچینی تهیه کنید. به این ترتیب که به یک قاشق خاک قند دو قاشق دارچین اضافه کنید و روی کیک‌ها، شیرینی‌جات، پنکیک‌ها بپاشید.

همچنین می‌توانید دارچین را به ماست‌تان نیز اضافه کنید.

برای صبحانه برنج قهوه‌ای درست کنید و برای خوش طعم کردن آن ابتکار به خرج دهید و کشمش، فندق و دارچین به آن اضافه کنید.

در هنگام پخت گوشت( گوشت گاو، گوساله و گوسفند) به آن دارچین بزنید.

این کار علاوه بر این که بوی گوشت را می‌گیرد باعث می‌شود شما از خواص دارچین بیشتر بهره‌مند شوید.

مرغ شکم پر درست کنید. سیب‌ها را نگینی نسبتاً بزرگ خرد کنید. داخل مرغ را با این سیب‌ها، دارچین و پیاز ورقه ورقه شده پُر کنید.

به غذاهایی که داخل فر می‌گذارید، 200 گرم گردو، 3 قاشق چای‌خوری روغن کانولا و 2 قاشق چای‌خوری دارچین اضافه کنید.

پنیر روستایی- یا به عبارت دیگر دست‌ساز- به‌دلیل چربی پایین و میزان پروتئین بالا، ماده غذایی پرطرفداری است. برای شیرین کردن این نوع از پنیر، از دارچین استفاده کنید.

دارچین را می‌توانید همراه با میوه‌های فصلی نیز مصرف کنید. کمی از آن را به سیب و کدو تنبل اضافه کنید. بسیار لذیذ خواهد شد.

اگر اهل پختن کیک و شیرینی هستید از دارچین بیشتری استفاده کنید. دارچین هم باعث خوش طعمی کیک‌ها می‌شود و هم این که شما از خواص آن بیشتر بهره می‌برید.

طرز تهیه دمنوش دارچین

یک قاشق چای‌خوری از این ادویه و دو عدد چوب میخک را در یک فنجان آب گرم بریزید. در ظرف را بپوشانید و اجازه دهید بجوشد.

سپس از روی شعله برداشته و بگذارید به مدت 10 تا 15 دقیقه دم بکشد.

به این محلول آب نصف لیموترش و 1 قاشق غذاخوری عسل اضافه کنید.

هر روز یک تا دو بار از این محلول میل کنید تا سرماخوردگی‌تان درمان شود.

عوارض دارچین:

دو نوع دارچین وجود دارد:

کاسیا: که به آن دارچین معمولی می‌گویند و نوعی است که بیشتر مردم از آن استفاده می‌کنند.

سیلان: که به آن دارچین واقعی می‌گویند و طعمی سبُک‌تر داشته و تلخی‌اش نیز کمتر است.

دارچین کاسیا، بیشتر در فروشگاه‌ها یافت می‌شود و نسبت به دارچین سیلان، بسیار ارزان‌تر است.

مصرف این ادویه کاسیا در مقادیر کم خطری ندارد اما مصرف زیاد آن می‌تواند مشکلاتی برای سلامتی ایجاد کند، زیرا حاوی مقادیر زیادی از ترکیبی به نام کومارین است.

پژوهش‌ها نشان داده که خوردن زیاد کومارین می‌تواند به کبد آسیب زده و ریسک سرطان را بالا ببرد.

مشکلات قلبی

مصرف زیاد این ادویه باعث افزایش ضربان قلب می‌شود و به همین دلیل برای کسانی که مشکلات قلبی دارند خطرناک است.

ما روغن این ادویه را هم در غذاهای زیادی مصرف می‌کنیم.

روغن این ادویه اگر رقیق نشده باشد می‌تواند به بالا رفتن ضربان قلب به ویژه در کودکان منجر شود.

مصرف محلول ۲ درصد روغن آن برای همگان بی خطر می باشد.

حرارت بدن

مصرف زیاد این ادویه همچون الکل، فلفل، گل کلم، لابستر، قهوه، زنجبیل، سیر، برنج ، پیاز و کدو می‌تواند حرارت بدن را بشدت بالا ببرد.

در صورت امکان از خوردن چیزهایی که حرارت بدن را بالا می‌برند باید پرهیز کرد.

می‌تواند باعث افزایش حرارت بدن ‌شود و واکنش‌هایی همچون ترک خوردن لب، تاول دهان و دور چشم و جوش زدن شود.

خوردن این ادویه در زمستان به دلیل سرمای هوا با خطرات کمتری همراه است، اما در تابستان می‌تواند عوارض شدید داشته باشد.

افرادی که یائسه هستند توصیه می‌شود که از مصرف این ادویه خودداری کنند.

آسیب کبد

کاسیا یا همان دارچین معمولی، منبع قابل توجهی از کومارین است.

این نوع دارچین تقریبا حاوی 5 میلی گرم کومارین در هر قاشق چایخوری است، در حالیکه دارچین سیلان تنها ردی از کومارین دارد.

میزان مجاز توصیه شده روزانه برای مصرف کومارین، تنها 0.1 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن است.

یعنی شما می‌توانید در طول روز، فقط نصف یک قاشق چایخوری دارچین کاسیا مصرف کنید.

متاسفانه مطالعات زیادی نشان داده‌اند که خوردن زیاد کومارین می‌تواند کبد را سمی کرده و به آن آسیب بزند.

آلرژی

بعضی به دارچین حساسیت دارند و این ممکن است به یکباره پیش بیاید.

عوارض آلرژی همچون آبریزش بینی، چشمان مرطوب، درد معده و جوش صورت و دست می‌باشد.

تنگی نفس هم یکی دیگر از عوارض آلرژیک دارچین است، اما این عوارض چندان شدید نمی‌باشد.

رقیق سازی خون

دارچین کاسیا خاصیت رقیق کننده خون را دارد و از آن برای جلوگیری از لخته شدن خون استفاده می‌کنند.

به همین دلیل افرادی که از داروهای رقیق کننده خون استفاده می‌کنند نباید دارچین بخورند.

برای حاملگی مضر است

برای زنان حامله خوب نیست.

می‌تواند باعث درد زایمان زودهنگام و باز شدن دریچه رحم شود.

دوای خوبی برای دل درد و باد معده است، اما اگر این عوارض با حاملگی همراه باشد باید از مصرف آن خودداری کرد.

مصرف کم چای این ادویه بی ضرر است، اما بهتر است خطر نکنید.

خوردن قرص این ادویه یا استنشاق عطر آن هنگام حاملگی اصلا توصیه نمی‌شود.

قند خون

مصرف زیاد این ادویه سیلان باعث پایین آمدن قند خون و احساس سرگیجه می‌شود.

مطمئن شوید که بیش از ۲ تا ۳ قطره روغن آن را در چای خود نریخته باشید، زیرا بر شما اثر خواهد گذاشت.

تضاد با آنتی بیوتیک

مانند آنتی بیوتیک عمل می‌کند. به همین دلیل اگر آنتی بیوتیک مصرف می‌کنید، خوردن آن می‌تواند تعارض ایجاد کند، زیرا دوز آن ۲ برابر می‌شود و به همین دلیل مصرف آن توصیه نمی‌شود.

زخم دهان

بعضی از افراد با مصرف زیاد این ادویه دچار زخم‌های دهانی می‌شوند.

این ادویه حاوی سینامالدهید است که ترکیبی است که می‌تواند در صورت مصرف زیاد، واکنش آلرژیک ایجاد کند.

ظاهرا مقادیر کم این ادویه چنین واکنشی را در بر ندارد چون بزاق دهان مانع تماس طولانی مدت این مواد شیمیایی با دهان می‌شود.

توصیه مهم:

دارچین ادویه و گیاه دارویی بسیار مفیدی است و برای سلامت انسان بسیار موثر است

اما در صورت مصرف بیش از حد می تواند خطراتی را به همراه داشته باشد

پس بهتر است مانند همیشه در مصرف دارچین نیز تعادل را رعایت کنیم.

 

برای تهیه دارچین قلم اعلا میتوانید بر روی این لینک کلیک نمایید.

برای تهیه دارچین ساییده میتوانید بر روی این لینک کلیک نمایید.

برای تهیه دارچین سیگاری اعلا میتوانید بر روی این لینک کلیک نمایید.

برای اطلاع از خواص دارویی ادویه ها موارد منع مصرف میتوانید پیج اینستاگرام ما را دنبال کنید.

برای ورود به پیج اینستاگرام میتوانید بر روی این لینک کلیک نمایید.

منو اصلی