نماد سایت خانوم ادویه|خانم ادویه

موسیر

موسیر

موسیر

ریشه گیاه شناسی موسیر به بیان خانوم ادویه:

“موسیر” گیاهی از خانواده Alliaceae و جنس Allium می باشد.

گیاهی است پیازی بومی نواحی غرب آسیاست و برخی موطن آن را کوه های فلسطین ذکر کردند.

البته کشت آن در ایران مرسوم نیست و آنچه مورد استفاده قرار می گیرد، در واقع نوع وحشی آن است که در کوهستان ها می روید و توسط مردم جمع آوری شده و به مصرف می رسد.

به ندرت بذر می دهد. فقط پیازهای کوچکی به نام Bulblet در خاک در بهار تولید می کند که به صورت غده ای می باشد و مانند پیاز به صورت لایه های فلسی نیست و در کنار پیاز مادری به وجود می آید.

برخی این پیازهای کوچک را Clove می نامند. مجموعه پیازهای کوچک از قاعده به هم متصل می باشند ولی برخلاف سیر این غده ها توسط پوسته نازک پوشیده نمی شوند.

گیاهی است پایا که قسمت زیرزمینی اش متورم بوده و ریشک ها از آن بیرون آمده و روی آنها را پوششی سفید رنگ یا صورتی پوشانیده است.

برگ های آن نواری باریک و دراز به رنگ سبز تیره، گل ها کوچک، صورتی یا مایل به سبز یا بنفش مایل به قرمزند که به صورت یک چتر در انتهای ساقه استوانه ای گلدهنده به ارتفاع ۵۰ تا ۶۰ سانتیمتر ظاهر می شود و دانه های آن سیاه است.

گل آذینش خوشه ساده است. در حدود ۴۰ گونه از این گیاه شناخته شده که همگی در نواحی معتدل و مناطق بحر الرومی می رویند.

برخی از گونه های موسیر را در باغ به عنوان گل زینتی نیز می کارند. پیاز این گیاه خوراکی است و در ترشی ها و اغذیه به کار می رود و بویش از سیر کمتر است.

گل ها دوجنسی و گرده افشانی به وسیله زنبور و حشرات صورت می گیرد.

از نظر شیمیایی دارای حدود ۰.۰۶ تا ۱ درصد اسانس می باشد که شامل آلیل پروپیل – دی سولفید و دو ترکیب گوگردی می باشد. همچنین دارای آلیسین و آلیساتین ۱ و ۲ می باشد.

خواص موسیر:

۱- موسیر برای جنین و زنان باردار:

ویتامین ها و مواد معدنی موجود، سبب سلامت زنان باردار و رشد طبیعی جنین می شود همچنین فولات موجود در این گیاه از نقایص سیستم عصبی جنین جلو گیری می کند.

۲- فواید موسیر برای نوزادان و کودکان:

ویتامین های C و A و فسفر و منیزیم موجود، برای سلامت استخوان و بهبود رشد نوزادان و کودکان ضروری است.

۳- موسیر برای لاغری و کاهش وزن:

به دلیل کاهش ذخیره ی چربی در بدن سبب لاغری و کاهش وزن افراد می شود.

۴- فواید موسیر برای سرماخوردگی و آلرژی:

حاوی ترکیبات گوگردی فراوان است که دارای خواص ضد باکتری هستند و مانند آنتی بیوتیک طبیعی برای درمان سرماخوردگی، آنفلونزا، تب و برونشیت عمل می کنند.

گل این گیاه یک آنتی هیستامین طبیعی برای درمان حساسیت است.

۵- فواید موسیر برای معده و دستگاه گوارش:

موسیر سبب تحریک آنزیم های گوارشی، بهبود هضم غذا، درمان زخم معده و سلامت دستگاه گوارش می شود و فیبر موجود در آن حرکات روده بهبود می بخشد و یبوست را درمان می کند.

۶- موسیر برای دیابت و قند خون:

تولید انسولین در بدن را افزایش می دهد و به همین علت سبب کاهش قند خون در افراد دیابتی می شود.

فیبربالای موجود، قند خون را تنظیم می کند.

۷- موسیر برای کلسترول و فشار خون:

ترکیبات فلاونوئیدی موجود، چربی و کلسترول خون را کاهش می دهند آنتی اکسیدان های مانند آلیسین و کورستین موجود، فشار خون بالا را کاهش می دهند.

۸- سرطان:

ترکیبات گوگردی و اتیل استات موجود در موسیر رشد سلول های سرطانی را کاهش می دهند.

انواع سرطان های سینه، معده و کولون پیشگیری می کند.

آلیسین موجود در عصاره کلروفرمی موسیر ایرانی قادر است از رشد و تکثیر سلول های سرطانی نوع Hela و Mcfv جلوگیری کند.

۹- فواید موسیر برای کبد:

ترکیبات گوگردی فراوان دارد که سبب بهبود جریان خون و سم زدایی و پاکسازی بدن و کبد می شود.

۱۰- موسیر برای درمان نیش حشرات:

برای درمان نیش حشرات گلبرگ های گل موسیر یا موسیر تازه را برش بزنید و روی این گزیدگی ها بمالید.

۱۱- آب موسیر برای درمان شوره سر:

آب موسیر و عسل و آب یک لیموترش تازه را مخلوط کنید و روس سر و مویتان بریزید سپس اجازه دهید۳۰ دقیقه بماند و بعد موهایتان را بشویید تا شوره سرتان از بین برود.

۱۲- موسیر برای درمان ریزش مو:

مقداری موسیر خشک شده را در آب خیس دهید تا عصاره ی آن خارج شود سپس

این عصاره را به مو های خود بمالید و اجازه دهید ۱۵ دقیقه بماند و سپس با آب گرم و شامپو شستشو دهید.

گوگرد موجود، فولیکول مو شما را تقویت می کند و ریزش مویتان را جبران می کند.

۱۳- دیگر خواص :

نحوه مصرف :

چاشنی‌ای اشتهاآور و دارای طبیعت گرم است.

این گیاه به صورت تازه بسیار تند است و بهتر است برش زده و چند روز در آب خیس شود و آب آن مرتب عوض شود و بعد استفاده شود.

داخل سرکه با سبزیجات معطر و زردچوبه و ادویه ها و فلفل میتوان نگهداری کرد و داخل ترشیها مخلوط کرد.

اندازه برش ها سلیقه ایست. موسیر خشک را نیز خریداری کرده و بهمین ترتیب عمل میکنیم. خیس میکنیم تا نرم شوند. تندی موسیر خشک کمتر است .

غالبا موسیر را خشک می‌کنند و می‌سایند و از پودر آن در ماست، انواعی از سس‌ها و غذاهای مختلف استفاده می‌کنند.

موسیرها را روی شعله کم، حرارت داده تا مانند پیاز کاراملی رنگ شوند و اگر آن‌ها را روی حرارت زیاد قرار دهید سریع می‌سوزند و تلخ می‌شوند.

موسیرها را با پوست سرخ کنید، سپس پوست آن‌ها را کنده و به صورت پوره درآورید و در تهیه سوپ و سس از آن‌ها استفاده کنید.

توجه:

اگر قصد تهیه ماست موسیر را دارید از ماست‌های کم‌چرب به همراه موسیر تازه و کمی پونه و فلفل به جای نمک استفاده کنید.

اگر هم به موسیر تازه دسترسی نداشتید می‌توانید از پودر آن استفاده کنید. بهتر است پودر آن را به صورت خانگی تهیه و در ظروف در‌ دار نگهداری کنید .

عوارض و موارد منع مصرف :

زیاده‌روی در خوردن این گیاه خام برای افراد گرم‌مزاج مضر بوده و بشدت حرارت بدن را افزایش می‌دهد.

مصرف زیاد سبب :

واکنش های آلرژیک مانند آسم، بثورات پوستی و قرمزی و خارش چشم ها می شود.

 

برای تهیه این محصول میتوانید بر روی این لینک کلیک نمایید.

برای تهیه پودر موسیر میتوانید بر روی این لینک کلیک نمایید.

برای اطلاع از خواص دارویی ادویه ها موارد منع مصرف میتوانید پیج اینستاگرام ما را دنبال کنید.

برای ورود به پیج اینستاگرام میتوانید بر روی این لینک کلیک نمایید.

خروج از نسخه موبایل