چای سبز

چای سبز

ریشه گیاه شناسی چای سبز از زبان خانوم ادویه:

درخت چای که اصل آن از چین است و اول به عنوان دارو مصرف می‌شد

ولی از قرن ۶ میلاد به بعد در چین به عنوان آشامیدنی و برای رفع تشنگی و خستگی مورد استفاده قرار گرفته است.

شناسایی چای در اروپا تقریبا از اوایل قرن ۱۷ شروع شد و به تدریج در کشور های:

هلند، آلمان، فرانسه، انگلستان، روسیه و بالاخره در ۱۶۹۰ در کشور ایالات متحده آمریکای شمالی مصرف آن رواج گرفت.

از نظر کاشت و مصرف چای چین اولین محلی است که این گیاه در آنجا کاشته شده و به مصرف رسیده است

و از این کشور به سایر نقاط برده شده است.

مشخصات گیاهشناسی درخت چای:

برگ درخت چای که از نظر اقتصادی و بهره برداری قسمت اصلی این گیاه را تشکیل می‌دهد همیشه سبز است

و دارای شکل کشیده نوک تیز بوده و کناره آن دارای دندانه‌های ریز است و برگها بطور متناوب اطراف شاخه قرار گرفته‌اند.

موقعی که برگها کوچک و جوان هستند پوشیده از کرکهای سفید ولی برگهای مسن صاف ، براق و بدون کرک می‌باشند.

گلهای درخت چای بطور خوشه‌ای و مجتمع و یا تک گل در بغل برگ ظاهر می‌شوند و دارای ۵ گلبرگ و ۵ تا ۷ کاسبرگ و تعداد زیادی پرچم هستند.

تخمدان دارای ۳ تا ۴ حفره بوده که درکدام از یک تا ۴ دانه مشاهده می‌شود میوه چای یک کپسول است.

درخت چای جزء گیاهان مناطق گرمسیر مرطوب می‌باشد.

یعنی در نواحی که معمولا مقدار گرما هیچگاه به صفر درجه نمی‌رسد و نزولات آسمانی نیز سالیانه در حدود ۱۸۰۰ تا ۲۰۰۰ میلیمتر است.

این گیاه تا اندازه‌ای مقاوم به سرما بوده و بدین ترتیب اگر سرما با برف همراه باشد بطوری که برف بوته‌ها را بپوشاند تا ۵درجه سرما را تحمل می‌کند.

تنها عامل محدود کننده سطح کاشت چای علاوه بر نوع خاک ، رطوبت هوا و مقدار بارندگی سالیانه محل کاشت می‌باشد.

رطوبت زیاد مورد نیاز بوته چای بیشتر در رطوبت هوا می‌باشد تا رطوبت در خاک از این نظر زمین باید نم باشد.

اراضی سنگین و باتلاقی برای کاشت و دادن محصول به هیچ عنوان خوب نیست.

رطوبت زاید در اطراف ریشه باعث پوسیدن آن شده و گیاه را از بین می‌برد.

خواص چای سبز:

۱- چای سبز و سرطان:

نوشیدن چای سبز را عاملی برای جلوگیری از ابتلا به سرطان می دانند،

چرا که میزان آنتی اکسیدان های موجود در آن ۱۰۰ برابر تاثیرگذارتر از ویتامین C و ۲۵ برابر تاثیرگذارتر از ویتامین E است.

(توجه کنیم که ویتامین C و E به عنوان دو آنتی اکسیدان مهم مطرح هستند)

۲- چای سبز و جوانی و زیبایی:

دلیل اصلی ضد پیری بودن چای سبز وجود میزان قابل توجهی آنتی اکسیدان

به ویژه آنتی اکسیدان های موثر در حفظ شادابی و جوانی موجود در چای سبز است.

آنتی اکسیدان ها یکی از شاخص ترین عوامل برای حفظ سلامتی و شادابی سلول های بدن،

با به تعویق انداختن شروع روند پیری سلول ها هستند.

۳- کاهش وزن و چای سبز:

اگر تصمیم دارید با مصرف چای سبز با چاقی و اضافه وزن خداحافظی کنید، باید برای مصرف آن در طول روز برنامه ریزی داشته باشید و از مصرف این نوشیدنی گیاهی بدون برنامه پرهیز کنید.

۴- زمان مناسب نوشیدن چای سبز:

بهترین زمان برای نوشیدن چای سبز به منظور کاهش وزن، ۲ ساعت پس از صرف غذا در وعده های غذایی است.

به این ترتیب شما علاوه بر آنکه از خواص درمانی چای برای کاهش وزن بهره می برید، خللی در میزان جذب آهن به وجود نمی آورید؛

زیرا چای سبز همانند چای سیاه موجب کاهش جذب آهن موجود در غذا می شود.

چای سبز

۵- پوست و چای سبز:

آنتی اکسیدان های موجود در چای سبز، سلول های پوست را در مقابل آسیب ها به ویژه رادیکال های آزاد، یکی از عوامل ایجاد سرطان و افتادگی و آسیب به پوست، محافظت می کند.

به این ترتیب چای سبز مانع از بروز سرطان، افتادگی و چروک خوردن پوست به ویژه پوست صورت می شود.

۶- چای سبز و کاهش کلسترول:

یکی دیگر از اثرات مثبت چای سبز، کاهش قابل توجه میزان کلسترول خون است.

به ویژه آنکه چای سبز باعث کاهش میزان کلسترول بد و افزایش میزان کلسترول خوب می شود.

این تاثیر نه تنها میزان کلسترول بدن را در حد متعادل نگه داشته و میزان کلسترول خوب را افزایش می دهد، بلکه مانع از بروز سکته قلبی و سایر بیماری های قلبی – عروقی می شود.

۷- چای سبز و مشکلات دهان و دندان:

می توان نوشیدن این چای را مکملی برای سلامت دهان و دندان دانست.

علاوه بر این چای سبز با از بین بردن باکتری های نامناسب محوطه دهان، بوی بد دهان و تنفس بد بو را نیز مرتفع می کند.

در چین باستان از این چای به عنوان داروی خوشبوکننده دهان، پیش از حضور در مراسم رسمی و میهمانی ها استفاده می کردند.

۸- تقویت استخوان ها و مفاصل :

درصد بالای فلوراید موجود در این چای، عمده ترین دلیل تاثیر مثبت آن بر استخوان ها است.

به این ترتیب درصد بالای فلوراید در چای سبز می تواند استخوان ها و دندان ها را در مقابل آسیب به ویژه پوسیدگی و پوکی محافظت کند.

توصیه متخصصان برای کاهش خطر ابتلا به ورم مفاصل، ناشی از روماتیسم معرفی می کنند.

این تاثیر با توقف فعالیت آنزیم های تخریب کننده و تحلیل برنده غضروف مفاصل ایجاد می شود.

۹- پیشگیری از آلزایمر:

گفتنی است که این چای فعالیت سلول های مغز به ویژه بخش های مربوط به حافظه را تقویت و تحریک می کند.

از طرفی، باعث کاهش میزان «استیل کولین» در سلول های مغز و با این حرکت مانع از تخریب سلول های مغز و بروز بیماری آلزایمر می شود.

۱۰- درمان بیماری های کبدی:

نوشیدن این چای باعث از بین رفتن رادیکال های آزاد ایجاد شده توسط چربی های موجود در کبد می شود.

این عملکرد مثبت، مانع از بروز بیماری های کبدی به ویژه سرطان کبد می شود.

چای سبز

۱۱- از خواص و فواید دیگر چای سبز می توان گفت:

  • با کنترل عملکرد و محافظت از ساختار دیواره رگ ها، مانع از بروز فشار خون بالا می شود.
  • کاتچین موجود در این چای باعث از بین بردن باکتری های مولد مسمومیت غذایی یا سم تولید شده توسط این باکتری ها می شود.
  • باعث کاهش قند خون می شود. اگرچه برخی پژوهشگران نوشیدن این چای را به افراد مسن توصیه می کنند اما برخی دیگر معتقدند نوشیدن چای سبز در جوانی باعث کنترل میزان قند خون، پیش از رسیدن به سن کهولت می شود.
  • ویتامین Cموجود در این چای با تقویت سیستم ایمنی بدن، بدن را در مقابل بیماری های مختلف به ویژه بیماری های فصلی مانند سرماخوردگی و آنفلوآنزا در زمستان، اسهال و استفراغ در فصل تابستان و حساسیت های فصل پاییز، مقاوم می کند. در چین باستان برای افرادی که دائماً بیمار بودند، این چای را تجویز می کردند.
  • نوشیدن این چای برای افراد مبتلا به آسم یا افرادی که به دلیل مشاغل ویژه یی که دارند (مثل کارگران کارخانه های سیمان) یا در مناطق خاصی زندگی می کنند (ساکنان مناطق سردسیر) توصیه می شود.
  • نوشیدن این چای نه تنها گوش را در برابر عفونت و تورم محافظت می کند، بلکه در صورت بروز این مشکل، نم دار کردن پارچه تمیزی با چای سبز و سپس تمیز کردن گوش با آن می تواند تا حدی از تورم و عفونت بکاهد.
  • اگر محل مورد نظر را با چای سبز مرطوب کرده و صبر کنیم تا خشک شود و این عمل را سه بار در روز تکرار کنیم، روند بهبودی و رفع محل زخم تسریع می شود.
  • خاصیت آرام بخشی داشته و می تواند حالت تنش، افسردگی و استرس و هیجان را از بین ببرد.

میزان مناسب چای سبز در روز:

باید توجه داشته باشید

نوشیدن ۳ تا ۴ لیوان از این چای در طول روز می تواند به کاهش وزن شما کمک کند.

این تصور که نوشیدن این چای در دفعات زیاد می تواند میزان کالری سوزی در بدن را افزایش دهد، ایده اشتباهی است،

زیرا با نوشیدن بیش از حد این چای در طول روز، بدن علاوه بر آنکه با مشکل تحریک پذیری پایانه های عصبی روبه رو می شود،

با اختلال دفع آب و الکترولیت های بدن مواجه می شود.

به این ترتیب همانطور که باید در نوشیدن چای معمولی پرهیزهای لازم را رعایت کنید

توصیه شده که در نوشیدن چای سبز نیز افراط نکنید.

طرز تهیه چای سبز با لیمو و زنجبیل

آب را به جوش بیاورید و چند دقیقه قبل از جوش آمدن خاموش کنید

و برگ ها چای سبز را بریزید ؛

آب لیمو و یک قاشق چایخوری زنجبیل رنده شده را با آنها مخلوط کنید

و اجازه بدهید ۱۵ دقیقه بماند و لذت ببرید.

مضرات و موارد منع مصرف چای سبز:

به دلیل داشتن کافئین، جلوگیری از جذب مواد معدنی مخصوصا آهن می کند.

خانم های باردار، شیرده و افرادی که ناراحتی اعصاب دارند

و آنهایی که ضربان قلبشان نامنظم است، بهتر است در مصرف آن زیاده روی نکنند.

مصرف این چای همچون چای سیاه به همراه غذا جذب روی، آهن و کلسیم را کاهش می دهد.

زیاده روی در مصرف این چای می تواند باعث دفع زیاد آب از بدن و خشکی مدفوع و یبوست شود.

مصرف بیش از حد کافئین که در این چای و بعضی از عصاره های آن وجود دارد

در بعضی از افراد باعث علائمی مانند عصبانیت، بیخوابی و بیقراری می شود.

افرادی که دارای بیماری فشار چشم هستند

نباید استفاده کنند و افرادی که میگرن دارند میزان مصرف کمی باید داشته باشند.

 

برای تهیه چای سبز ساچمه ای میتوانید بر روی این لینک کلیک نمایید.

برای تهیه چای سبز خارجی میتوانید بر روی این لینک کلیک نمایید.

برای تهیه چای سبز ایرانی میتوانید بر روی این لینک کلیک نمایید.

برای اطلاع از خواص دارویی ادویه ها موارد منع مصرف میتوانید پیج اینستاگرام ما را دنبال کنید.

برای ورود به پیج اینستاگرام میتوانید بر روی این لینک کلیک نمایید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

Main Menu